Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na svijetu ima 40 miliona prostitutki

prostitucija

Iako je u mnogim državama zabranjena, u drugima postoji dobna granica kad žena može početi “raditi na ulici”. Prostitucija je rastuća industrija, te danas na svijetu ima 40 miliona prostitutki.

Evo nekih od najzanimljivijih činjenica o ovom najstarijem zanatu na svijetu…

1. Sjeverna Irska pridružila se Švedskoj i drugim zemljama koje zabranjuju plaćanje za seks – a čini se da u tome ima nečega

BBC je nedavno izvijestio da su “švedske vlasti objavile da je broj žena koje su se na ulicama Stockholma bavile prostitucijom pao sa 700-800 na 200, otkad je promijenjen zakon 1999. godine”.

2. U nekim zemljama vlada plaća za seksualne surogate

Postoje države u kojima vladajući plaćaju posjete invalida seksualnim surogatima. Seksualna pomoć invalidima temelji se na pretpostavki da se oni koji ne mogu pristupiti seksu na uobičajen, zadovoljavajuć način, nekako drugačije mogu povezati s tijelom.

3. Prostitucija je legalna i regulirana u 22 zemlje

To je malo više od 10 posto svijeta, što je više nego što biste vjerovatno pretpostavili, piše Bustle.

4. U svijetu radi 40 miliona prostitutki

Da, toliko puno.

5. A oko 2.5 miliona su žrtve trgovine ljudima

Ova zastrašujuća statistika jedan od glavnih razloga zašto mnogi odustaju od legalizacije. Iako postoje argumenti da bi legaliziranjem prostitucija za mnoge mogla postati sigurniji posao, teško je odrediti koliko bi to utjecalo na trgovinu ljudima. A često su upravo te osobe i najranjivije, jer se procjenjuje da je upravo na taj način u seksualnoj industriji završilo dva miliona djece.

Ovo su iskustva jedne žrtve trgovine ljudima: “Tjerali su me da spavam s do 50 klijenata dnevno. Morala sam dati svodniku sve novce. Ako nisam dovoljno zaradila, kaznili bi me tako da bi me skinuli i tukli štapom sve dok se ne bih onesvijestila, zatim bi mi davali elektrošokove i rezali me.”

6. Prosječna dob ulaska u prostituciju je 13 godina

Ovo je još jedan važan podsjetnik da prostitucija nije nimalo nalik priči Julie Roberts u ‘Zgodnoj ženi’. Nema ničeg glamuroznog u tome da 13-godišnja djevojčica radi kao prostitutka. A to je prosječna dob, što znači da ih ima mnogo koje su puno mlađe kad počnu.

7. Jedan od 10 muškaraca na svijetu platio je za seks

Ovo itekako varira od zemlje do zemlje, kao i razlozi. Mnogi su tako naveli da su posjećivali prostitutke zbog toga što su bili nesretni ili zbog određenih fetiša.

8. Tu se okreću veliki novci, ali većina ide svodnicima

Budući da svi ovi muškarci plaćaju za seks, jasno je da je riječ o rastućoj industriji. Ali svodnici odnose kući između 5.000 i 35.000 dolara sedmično. Drugim riječima, govorimo o stotinama hiljada dolara godišnje.

9. Oko 80 posto prostitutki su žrtve silovanja

Ne samo da ne vide većinu zarađenog novca, nego i rade u nekim od najgorih uvjeta, gdje su zlostavljanje i silovanje uobičajene pojave. Teško je razgovarati o tome da je 80 posto ovih žena silovano, jer je iskustvo prostitucije slično silovanju. Prostitutke su silovane u prosjeku osam do deset puta godišnje, te čine najsilovaniju klasu žena u historiji. A upravo zato je izuzetno važno da pronađeno način kako promijeniti kulturu prostitucije.