Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Trumpovoj prvoj državnoj večeri na meniju janjetina (FOTO)

melania

Na jelovniku prve državne večere koju američki predsjednik Donald Trump priređuje u Washingtonu bit će posluženi janjeći kotleti i desert od nektarina, objavila je Bijela kuća.

Trump će ugosititi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegovu suprugu Brigitte i jelovnik je pažljivo sastavljen kako bi obilježio istorijske američko francuske odnose.

Nakon što je imao privatnu večeru s Macronom u ponedjeljak u Mount Vernonu, domu prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona, Trump i prva dama Melania ugostit će ih na službenoj večeri s proljetnom temom.

Ured prve dame objavio je kako će jelovnik pokazati najbolju američku kulinarsku tradiciju s francuskim uticajem. Za predjelo će biti poslužena pita od kozjeg sira s namazom od paradajza.

Glavno jelo bit će janjeći kotleti i džambalaja inspirisana New Orleansom.

Za desert bit će poslužen tart od nektarina s medom i sladoledom od pavlake, a večeru će pratiti odgovarajuća vina.

Za stolom će prevladavati zlatna i bež boja a muzički dio će osigurati washingtonska nacionalna opera.

Trumpovi i Macronovi su nakon razmjene pozdrava odmah na livadi s južne strane Bijele kuće ceremonijalno posadili drvo hrasta kitnjaka koje su francuski predsjednik i njegova supruga donijeli predsjedniku SAD-a kao poklon. Sadnica je donesena i šume Belleau gdje je u okršaju tokom Prvog svjetskog rada poginulo više od devet hiljada američkih marinaca.