Život i zdravlje

naučnici potvrdili

Na velikom koncertu koji je održan u Španiji nije bilo širenja zaraze

28/04/2021

Od šest osoba koje su nakon koncerta zaražene naučnici su zaključili da ih je četvero zaraženo negdje drugdje, a ne na samom događaju

Naučnici u Španiji nisu pronašli dokaz povećanog širenja zaraze među ljudima koji su prošlog mjeseca učestvovali na velikom pokusnom koncertu.

Šest osoba se zarazilo koronom u roku od 14 dana nakon koncerta u Barceloni, ali incidencija je bila manja od one viđene u općoj populaciji, piše BBC.

Oko 5000 ljubitelja muzike sudjelovalo je u eksperimentu nakon što su dobili negativan rezultat testa na koronu. Nosili su maske, ali nisu morali održavati međusobnu udaljenost.

Od šest osoba koje su nakon koncerta zaražene naučnici su zaključili da ih je četvero zaraženo negdje drugdje, a ne na samom događaju.

Boris Revollo, virolog koji je sudjelovao u dizajniranju sigurnosnih protokola u areni Palau Sant Jordi, rekao je da ne može kategorički isključiti da su druge dvije osobe zaražene tijekom koncerta, ali da postoji vrlo velika vjerovatnost da se prijenos dogodilo negdje drugdje, prenosi DW.

Španske vlasti su dopustile da koncert benda Love of Lesbian bude dio istraživačkog projekta o širenju virusa, a stopa zaraze među sudionicima je bila dvostruko manja od one kod ljudi iste dobi u Barceloni, otkrili su istraživači.

“Ništa ne sugerira da se prijenos virusa dogodio tokom događaja”, rekao je specijalist za zarazne bolesti Josep Maria Llibre na konferenciji za novinare u utorak.

Bend koji je sudjelovao u eksperimentu, Love of Lesbian, zahvalio je organizatorima događaja i naučnim savjetnicima.

“Nadamo se da će se od sada, nakon ovih izvrsnih rezultata, svijet kulture slušati onako kako to zaslužuje”, objavili su na Twitteru.

Koncert je bio jedno od najvećih okupljanja u Evropi od početka pandemije, u trenutku kad države širom svijeta traže nove načine za sigurno održavanje javnih događaja.

Sličan dvodnevni eksperiment održao se u Nizozemskoj u martu, a na njemu je sudjelovalo oko 1500 ljudi.

Zamjenik gradonačelnika Barcelone Jaume Collboni rekao je da rezultati studije pokazuju da je moguće popustiti mjere i ponovno pokrenuti kulturne aktivnosti.

Mjesto održavanja Palau može ugostiti do 17.000 ljudi, ali 5.000 prisutnih prošlog mjeseca nije smjelo na tribine, već je bilo ograničeno na plesni podij.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.