Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reagujte na vrijeme

Nadopuna vitamina D nužna je u uslovima zagađenja zraka radi očuvanja zdravlja

sarajevo panorama2

Naučnici su utvrdili da kod direktne primjene dodataka vitamina D u usnu šupljinu, naročito u obliku spreja, njegovo iskorištavanje ne zavisi od zdravstvenog stanja probavnog sistema, što omogućava veću iskorištenost dodataka koji se koriste

Gotovo kontinuirano zagađanje zraka kojem su izloženi građani Bosne i Hercegovine, dodatni je faktor koji, osim što ima niz negativnih uticaja na zdravlje, uzrokuje i manjak vitamina D.

Posebno je važno istaknuti kako se kroz ishranu, teško može osigurati dostatna količina ovog vitamina, jer su sunčeve zrake njegov ključni izvor.

S obzirom da u toku jeseni i zime sunca prirodno ima jako malo, a uz dodatak smoga i zagađenja zraka gotovo ga i ne vidimo po nekoliko mjeseci, sasvim je razumljivo što u BiH vlada svojevrsna „epidemija“ nedostatka ovog vitamina.

Tome u prilog idu i brojna svjetska istraživanja. Tako je Međunarodn fondacija za osteoporozu označila nedostatak vitamina D kao globalni zdravstveni problem. Istraživanjima je utvrđeno da čak 52 posto Evropljana ili nekih 250 miliona ljudi pati od nedostatka vitamina D3, a u nekim sjevernijim zemljama Europe, ta se brojka penje i do preko 75 posto stanovništva. S obzirom na manjak sunca u znatnom periodu godine u BiH, te uz ogroman nivo zagađenja zraka koji dodatno blokira i ono malo dostupnih sunčevih zraka nije teško zaključiti da i u BiH vlada slična situacija.

Osim što je nužno aktivno djelovati kako bi se nadoknadio manjak vitamina D jednako je važno i na koji način ga nadopunjavati, naročito kod djece.

Naime, naučnici su utvrdili da kod direktne primjene dodataka vitamina D u usnu šupljinu, naročito u obliku spreja, njegovo iskorištavanje ne zavisi od zdravstvenog stanja probavnog sistema, što omogućava veću iskorištenost dodataka koji se koriste.

Ujedno time je značajno olakšana primjena kod novorođenčadi i male djece.

Alarmantno stanje zagađenosti u gradovima u Bosni i Hercegovini uzbuna je za povećanje nivoa naše osviještenosti i znanja o štetnim posljedicama koje zagađenje ostavlja na naše zdravlje. U takvim uslovima moramo se dodatno zaštititi, a unošenje dodatnog vitamina D jedna je od najboljih oblika te zaštite.

Odavno je dokazano da se nizak nivo vitamina D dovodi u vezu sa slabljenjem imuniteta, što za posljedicu može imati nastanak, ne samo češćih infekcija disajnog sistema, nego i početak hroničnih oboljenja srca i krvnih sudova, nastanak šećerne bolesti, depresije i karcinoma, a okidač je i za nastanak autoimunih oboljenja. Naročito osjetljive skupine stanovništva su djeca, starije osobe i trudnice. Nadopuna vitamina D, u obliku dodataka prehrani, preporučuje se zato svim osobama, kako odraslim tako i djeci koji imaju niske vrijednosti vitamina D.