Život i zdravlje

Najbolji način kako započeti razgovor sa osobom koja vam se sviđa

29/06/2015

Započinjanje razgovora s potpunim neznancem mnogima je poprilično teško. Započinjanje razgovora s potpunim neznancem koji vas privlači – može biti još teže. Nauka se iz tog razloga pozabavila konkretnim emprijskim iskustvima velikog broja ispitanika oba spola i došla do zanimljivih podataka.

Istraživanje provedeno na Univerzitetu na Aljasci ispitalo je učinke tri načina pristupanja, odnosno prvog koraka zavođenja osobe koja je ispitanicima bila privlačna, te su na taj način otkrili i s javnošću podijelili formulu za najbolji ulet.

Između:

a) jeftine fore: Mora da su ti roditelji teroristi, jer ti si prava bomba!

b) umjerenog, jednostavnog prilaženja: Što misliš o ovom bendu? ili Sviđa li ti se ovo mjesto?

i c) direktnog pristupa: Sviđaš mi se, mogu li te počastiti pićem?

Istraživanje je pokazalo da muškarci u velikoj mjeri preferiraju direktan pristup, dok žene više vole umjereno prilaženje i postepeno upoznavanje.

Nije iznenađujuća činjenica da je samo manji broj ispitanika izjavio kako im se sviđa opcija jeftinih fora i da ih rado vole čuti prilikom upoznavanja s novom osobom.

Međutim, ukoliko tražite najsigurniji pristup osobi koja vam se sviđa, radije pokušajte s frazama poput: Sviđa li ti se muzika? Dolaziš li često ovdje? Kakvu vrstu filmova inače preferiraš? i slično.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.