Život i zdravlje

Najbolji prirodni lijekovi protiv ujeda komaraca

09/07/2015

Vaša kuhinja može poslužiti i kao apoteka ukoliko nakon ujeda komaraca koža previše svrbi i pojavi se otok.

Ove namirnice vam mogu pomoći da ublažite tegobe.

Limun

Ovaj citrus ima prirodna antiupalna i anestetička svojsta i veoma je efikasan u smanjenju otoka nakon uboda komaraca. Jednostavno prepolovite limun i utrljajte jednu polovinu na mjesto uboda. Možete pomiješati i limunov sok s bosiljkom i ovom mješavinom smanjiti tegobe nakon ujeda komaraca.

Bijeli i crni luk

I crni i bijeli luk mogu smanjiti otok i ublažiti svrab nakon ujeda insekta. Izgnječite bijeli i crni luk i smjesu nanesite na mjesto uboda. Nakon nekoliko minuta isperite s kože.

Soda bikarbona

Soda bikarbona će momentalno spriječiti svrab usljed uboda komarca. Rastvorite u čaši vode kašičicu sode bikarbone, umočite u rastvor peškir i držite na mjestu uboda 10-20 minuta.

Aloe vera

Ovo je jedan od najboljih prirodnih antiseptika. Iz biljke izvadite gel, držite ga u frižideru 10 do 15 minuta i zatim nanesite direktno na mjesto uboda.

So

Obzirom da ima antiseptička i antiupalna svojstva, so je odličan lijek protiv otoka i svraba nakon uboda komaraca. Napravite pastu od soli i nekoliko kapi vode i nanesite na mjesto uboda, pa nakon nekoliko minuta isperite.

Led

Niska temperatura usporava prenos supstanci koje izazivaju upale, a obzirom da će mjesto tretirano ledom utrnuti, nećete osećati svrab i bol. Držite na mjestu uboda kesu za zamrzivač u koju ste stavili kockice leda. Prije upotrebe prirodnih lijekova obavezno konsultujte svog ljekara.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.