Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbjegnite ih

Najčešće greške pri kuhanju čaja

zeleni caj – laark boshoff – unsplash

Čajeve je najbolje kuhati od dvije do pet minuta

Uživajte u šoljici čaja izbegavajući uobičajene greške u pripremi i kuhanju ovog napitka.

1. Korištenje vode koja je prevruća

Mnoge vrste čaja, posebno neki fini zeleni čajevi, ne mogu izdržati kipuću vodu. Zapravo, neki od najdelikatnijih i najfinijih čajeva pripremaju se na temperaturi ne višoj od 90C. Pretopla voda može zapravo „zagušiti“ listove, stvarajući napitak koji gubi suptilnost okusa i arome.

2. Korištenje prehladne vode

Većini crnih i tzv. oolong čajeva potrebna je voda koja ključa kako bi se u potpunosti dočarao okus. Korištenje vode koja nije dovoljno vruća učinit će čaj slabim i bezukusnim.

3. Predugo namakanje lišća

Čajeve je najbolje kuhati od dvije do pet minuta (iako je neke biljke potrebno kuhati i duže). Ukoliko se čaj duže natapa, napitak može postati gorak. Slijedeći smjernice koje vam je dao prodavač čaja, osigurat ćete da se vaš čaj bude savršen.

4. Korištenje starog čaja

Većina čajeva najbolja je u svježem stanju jer je tada okus na vrhuncu. Stari čajevi mogu izgubiti aromu i dati gotovo „prašnjav“ okus. Pravilno skladištenje čaja produžiti će njegov vijek trajanja, ali dobra praksa je kupiti čaj koji ćete moći piti u narednih 6 do 12 mjeseci.

5. Prekuhavanje vode

Dobra voda za čaj je ona svježe prokuhana i upotrijebljena odmah kada proključa. Ostavljanjem vode da ključa dugo vremena uklanja se vrijedan kisik iz vode što može uticati na okus čaja, piše Prvo zdravlje.