Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najčešće prevare pekara u Srbiji

hljeb peciva1234

Iako mnoge pekare proizvode pravi, zdrav, težak crni hljeb sa 95 posto raževog ili ječmenog brašna, ali na rafovima i dalje mogu da se nađu vekne koje su crne isključivo zbog dodavanja vještačkih boja.

Nedovoljno obaviješten kupac lako može da bude obmanut, jer između pravog i lažnog crnog hljeba često nema velike razlike ni u cijeni.

Blic je napravio analizu u kojoj je utvrdio sa kakvim prevarama vezano za hljeb se najčešće suočavaju kupci u Srbiji.

“Pekar ima pravo da napravi hljeb kakav god želi, ali mora da ga nazove adekvatno njegovom sastavu. Oko 95 posto specijalnih vrsta hljebova je upakovano i trebalo bi da imaju jasnu deklaraciju, ali istina je da na mnogima ne stoje procenti, a trebalo bi. Ako već piše da je hljeb raževi, dajte da vidimo i koliko procenata raževog brašna ima u sebi”, kaže Zoran Pralica, predsjednik Unije pekara Srbije.

U pokušaju da povećaju profit, pekari obmanjuju građane na više načina.

“U dosadašnjim analizama hljeba ustanovljeno je da sastav hljeba ne odgovara uvijek deklaraciji, da se prodaje hljeb manje gramaže od one koja je propisana, sa viškom vode i sa znatno više aditiva nego što je potrebno. Obmanjivanje kupaca crnim hljebom veoma je opasno, posebno za dijabetičare koji sa ovakvim obojenim hljebom unose mnogo više šećera nego što bi smjeli”, kaže nutricionista Jovana Novaković.