Urolog upozorava

Najčešći znakovi povećane prostate i drugi problemi na koje treba pripaziti

prostata
Foto: Pixabay
Ilustracija

Rak prostate obično se razvija sporo, tako da se simptomi ne moraju pokazati godinama. Kada se simptomi pojave, oni mogu uključivati povećanu potrebu za mokrenjem i/ili osjećaj da mjehur nije potpuno ispražnjen

Prostata je mala žlijezda, smještena u zdjelici, između penisa i mjehura. U dva perioda života raste – prvo tokom puberteta, kada se može udvostručiti, a potom u srednjim dvadesetim godinama kada nastavlja rasti do kraja života.

“Prostata mladog muškarca je veličine oraha, dok je prostata starijeg muškarca obično veličine loptice za stolni tenis. Kako prostata ne prestaje rasti, kod nekih muškaraca može narasti do veličine teniske loptice”, kaže urolog Christian Brown za Express.

Problemi mogu početi u bilo kojoj dobi

Iako mnogi mladi muškarci smatraju da se problemi s prostatom javljaju samo kod starijih muškaraca, oni mogu početi u bilo kojoj dobi. Povećana prostata prepoznata je kao benigno i uobičajeno stanje kod muškaraca starijih od 50 godina i obično nije prijetnja zdravlju, ali može utjecati na to kako mokrite.

“Najčešći i najočitiji znak povećane prostate odnosi se na mokrenje. Ako imate poteškoća s mokrenjem, često mokrite i budite se noću radi mokrenja, tada je vaša prostata vjerovatno povećana. Inkontinencija također može postati problem za neke muškarce”, dodao je dr. Brown, prenosi Index.hr.

Ostali uobičajeni problemi s prostatom uključuju prostatitis i rak prostate. Prostatitis je upala žlijezde prostate i javlja se u dva oblika – hronični prostatitis i akutni prostatitis. Hronični prostatitis je češći i kod njega se simptomi javljaju i nestaju tokom nekoliko mjeseci. Kod akutnog prostatitisa simptomi su ozbiljniji i pojavljuju se iznenada.

Simptomi akutnog i hroničnog prostatitisa

Simptomi akutnog prostatitisa mogu uključivati jaku bol u ili oko penisa, testisa, anusa, donjeg dijela trbuha ili donjeg dijela trbuha; bol prilikom mokrenja i čestu potrebu za mokrenjem, ponekad i krv u mokraći; nemogućnost mokrenja: općenito loš osjećaj uz moguću visoku temperaturu; bol pri ejakulaciji.

Simptomi hroničnog prostatitisa mogu uključivati bol u i oko penisa, testisa, anusa, donjeg dijela trbuha ili donjeg dijela leđa; bol prilikom mokrenja, čestu ili hitnu potreba za mokrenjem, osobito noću; povećanu ili osjetljivu prostatu pri rektalnom pregledu; seksualne probleme, kao što je erektilna disfunkcija, bol prilikom ejakulacije ili bol u zdjelici nakon seksa.

Rak prostate obično se razvija sporo, tako da se simptomi ne moraju pokazati godinama. Kada se simptomi pojave, oni mogu uključivati povećanu potrebu za mokrenjem i/ili osjećaj da mjehur nije potpuno ispražnjen.

Ako osjetite bilo koji od navedenih simptoma, posjetite svog ljekara opće prakse.