Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najdeblji dječak na svijetu izgubio 76 kg, konačno se može kretati

Najdeblji dječak na svijetu izgubio je čak 76 kilograma i sad se napokon može normalno kretati, piše Metro.

Arya Permana iz Indonezije postao je poznat kao najdeblje dijete na svijetu nakon što je do svoje jedanaeste godine dogurao do 192 kilograma.

Zbog svoje težine nije se mogao samostalno kretati, ni pohađati školu.

Nakon ugradnje želučane premosnice i stroge dijete, Arya kojem je danas 12 godina, težak je 116 kilograma te se napokon može normalno kretati, a počeo je igrati nogomet i badminton.

Također, sad može nositi odjeću, što mu zbog njegove težine ranije nije bilo moguće, pa je dane provodio umotan u sarong.

Njegovi roditelji Rokayah i Ade Somantri presretni su što njihov sin napokon može voditi normalan život.

“Presretni smo zbog ove promjene. Sad je vrlo aktivan i dobrog zdravlja. Normalno spava i više nema problema s disanjem, a može i normalno hodati bez da se žali na gubitak daha”, rekao je njegov otac.

Aryi su želučanu premosnicu ugradili prošlog aprila, a nakon toga je u samo mjesec dana izgubio gotovo 30 kilograma.

“Nakon operacije može pojesti samo četiri kašike riže, ako pojede više od toga, povrati. Ne smije konzumirati šećer i ugljikohidrate, a sad je u stanju prehodati dva kilometra na dan”, otkrila je njegova majka.

Kad se rodio bio je normalne težine, ali od druge godine se počeo strašno debljati. Arya je prije operacije svaki dan jeo pohanu piletinu, jaja, rižu, tjesteninu te čokoladni sladoled, i to u velikim količinama, i tako pet puta dnevno.