savjet nutricionistkinje

Najgora hrana koju možete pojesti ako imate visok krvni pritisak

krvni-pritisak-mjerenje-1 (1)

Kako tvrdi nutricionistica Becky Graham za The Sun, osobe koje pate od visokog krvnog pritiska na prvom mjestu trebaju smanjiti unos soli

Otprilike svaka treća osoba u svijetu pati od visokog krvnog pritiska, a mnogi to i ne znaju. Simptomi takozvanog tihog ubice često su nevidljivi, iako visok krvni pritisak povećava rizik od moždanog udara, srčanog udara, bolesti srca, bolesti bubrega, čak i vaskularne demencije.

Zato je jako važno voditi računa o krvnom pritisku. Za one kod kojih je povišen, zdrava prehrana je ključna za njegovo držanje pod kontrolom i snižavanje. Zapravo, postoje hrana i piće koje treba izbjegavati.

Kako tvrdi nutricionistica Becky Graham za The Sun, osobe koje pate od visokog krvnog pritiska na prvom mjestu trebaju smanjiti unos soli. Preporuka zdravstvenih stručnjaka je ne jesti više od šest grama soli dnevno, što je otprilike jedna čajna kašika.

Za osobe koje pate od hipertenzije opasna su i zašećerena pića, rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog hljeba i tjestenine, ali i prerađena i polugotova jela. Treba smanjiti i unos kofeina i alkohola, crvenog i prerađenog mesa, jela sa zasićenim i trans-mastima, nekih začina poput kečapa, chilli umaka, soja umaka i dresinga za salatu te pizze.