Q Šaman

Najpoznatiji “revolucionar” proživljava pravu dramu u zatvoru

Majka prestupnika bez majice koji je jurišao na američki Kapitol s pokrivalom za glavu s rogovima i krznom, kaže da njen sin nije jeo otkako je odveden u pritvor jer mu ondje nisu osigurali organsku prehranu

Jake Angeli iz Arizone, čije je pravo ime Jacob Anthony Chansley, pojavio se u ponedjeljak na sudu u Phoenixu nakon što se u subotu predao FBI-u. Chansley je bio među ruljom pristaša predsjednika Donalda Trumpa koja je u srijedu upala u zgradu Kapitola dok su se zastupnici okupljali kako bi potvrdili pobjedu novoizabranog predsjednika Joea Bidena. U napadu je poginulo pet osoba, uključujući policijskog službenika Kapitola, piše Newsweek.

Gerald Williams, Chansleyev branitelj, rekao je na sudu da je njegov klijent odbio jesti u pritvoru iz vjerskih ili zdravstvenih razloga. Izvan suda Martha Chansley, majka osumnjičenika, objasnila je novinarima da “mu jako pozli ako ne jede organsku hranu”.

“Mora jesti”, rekla je. “Stvarno moram razgovarati sa svojim sinom.”

Sutkinja Deborah Fine naložila je Williamsu da pitanje prehrane riješi s uredom američkog maršala. “Gospodin Chansley mora jesti”, rekla je.

Chansley je uhapšen u subotu i optužen za nasilni ulazak u štićenu zgradu te za divljačko ponašanje na terenu Kapitola. U neredima je postao prepoznatljiva figura nakon što je fotografiran bez majice, prekriven tetovažama, s rogovima na glavi i licem obojanim u boje američke zastave.

Rekao je da je u D.C. došao “kao dio grupnog nastojanja, s drugim “domoljubima” iz Arizone, na zahtjev predsjednika”, navodi se u saopćenju policije Kapitola.

Martha Chansley branila je umiješanost svog sina u nasilni napad na Kapitol u intervjuu za ABC-15.