Život i zdravlje

Najsmrtonosnija životinja na svijetu

15/06/2015

Da vas neko pita koja je najsmrtonosnija životinja na svijetu, šta biste mu odgovorili? Neko bi izjavio da je to morski pas, drugi da su u pitanju otrovne zmije ili pauci, ali većina svakako ne bi pomislila na – komarca.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), komarci su zaslužni za prenošenje najvećeg broja najsmrtonosnijih bolesti poput malarije i opasnih gripa. Tako komarci godišnje neposredno ubiju milione ljudi.

U SAD su, na primjer, u posljednjih par godina bili krivi za gotovo 40 hiljada registrovanih slučajeva “bolesti Zapadnog Nila”, objašnjava “Business Insider” u videu na svom YouTube kanalu posvećenom nauci, koji nosi naziv BI Science.

Smrtonosne viruse komarci su u posljednjih par decenija prenijeli u dijelove svijeta u kojima se još nikad prije toga nisu pojavili. Iz tog razloga nameće se pitanje – ako su komarci toliko smrtonosni i opasni za ljude, zašto ih ne istrebimo kao vrstu? Ako to pitate naučnike koji ih proučavaju, dobro će vam se nasmijati jer su vjerovatno navikli na to pitanje.

Evo zašto stvari nisu baš tako jednostavne.

Prvo, teško je predvidjeti kako bi istrebljivanje svih komaraca uticalo na ekološki sistem.

Iako životinje koje se hrane komarcima ne bi značajno izumrle jer se hrane i drugim insektima, to bi im svakako poremetilo biološki ritam. Kada bi došlo do toga, posljedice bi mogle da budu nesagledive, jer priroda ima svoj ritam i lanac ishrane koji može znatno da poremeti nestanak samo jedne jedine vrste.

Drugo, od hiljade vrsta komaraca koji postoje na zemlji, nisu svi prenosnici zaraza, već tek mali dio.

Treće, mnogi od njih nisu ni “zainteresovani” za ljudsku krv.

Zbog toga se pokreće nova rasprava – umjesto da se riješimo svih komaraca na svijetu, da li je moguće eliminisati samo one vrste koje predstavljaju prijetnju po ljudski život?

Jedna od mogućnosti je intervencija u životnom prostoru upravo tih “smrtonosnih” vrsta, poput isušivanja močvara i korištenja pesticida kako bi opasni komarci uginuli na staništima na kojima se izležu.

Ali, postoji i zanimljiviji način, a to je, kako su ga nazvali naučnici sa Univerziteta u Kentakiju, “kontrola oplodnje” kod komaraca. Oni su ustanovili da bi u budućnosti bilo moguće tretirati smrtonosne komarce bakterijama koje sterilišu mužjake.

Iako nas to ne bi zaštitilo od iritantnih ljetnjih uboda, izumiranje onih komaraca koji zaista jesu “krivi” za milione smrti širom svijeta bila bi jedna od najvećih pobjeda zdravstvenog sistema u istoriji čovječanstva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.