Život i zdravlje

Danska

Najveća evropska farma vertikalnih vrtova čeka prve žetve

16/12/2020

Osnivač kompanije Anders Riemann je istakao kako Nordic Harvest radi na projektima koji nude održiviji način proizvodnje hrane tokom cijele godine i to lokalno, bez narušavanja prirode.

Najveća evropska farma za vertikalni uzgoj povrća otvorena je ove sedmice u predgrađu glavnog grada Danske Kopenhagena, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o farmi koju je kompanija Nordic Harvest otvorila u industrijskoj hali u mjestu Taastrupu, što je najveći poduhvat te kompanije kada je riječ o proizvodnji voća i povrća bez korištenja zemljišta i sunčeve svjetlosti.

Osnivač kompanije Anders Riemann je istakao kako Nordic Harvest radi na projektima koji nude održiviji način proizvodnje hrane tokom cijele godine i to lokalno, bez narušavanja prirode.

On je kazao da će povrće biti uzgajano na 14 etaža koje se pružaju od poda do krova, a plan je imati berbu 15 puta godišnje. Takav sistem zauzima manje prostora u odnosu na tradicionalni uzgoj, a biljke će, uz pomoć LED svjetla, rasti na površini od 7.000 kvadrata.

Farma će koristiti i energiju dobivenu iz obnovljivih izvora, a ostvarivat će i uštede potrošnje vode za 95 posto u odnosu na tradicionalni uzgoj povrća.

Prvobitno je planiran uzgoj zelene salate, kelja i načinskog bilja i to bez korištenja pesticida. Blizu hiljadu tona se očekuju godišnji prinosi, a prvi proizvodi u marketima bi se trebali naći početkom naredne godine.

Provedene ankete u danskoj su pokazale da je manje od četvrtine ispitanika spremno konzumirati proizvode iz vertikalnih vrtova, dok 14 ispitanih takve proizvode smatra opasnim.

Riedmann je za AA kazao kako je prije sedam godina napustio posao analitičara u finansijskim institucijama i osnovao Nordic Harvest koja provodi pionirska istraživanja i projekte poljoprivrednog uzgoja bez zemljišta i uz pomoć vještačke svjetlosti.

“Stručnjaci iz SAD-a su mi pomogli da zaokružim svoj poslovni plan, ali tokom četiri godine sam radio bez plaće i morao sam podići hipotekarni kredit na kuću i pozajmljivati novac od prijatelja i rodbine kako bi živio s porodicom“, kazao je Riedmann.

Uprkos izazovima sa kojim se suočavao, Riedmann je ustrajao u svom planu i odbio je nekoliko velikih investitora kojima se svidjela njegova ideja, ali njemu se nije svidjelo to što oni žele uči u posao samo zarad ostvarivanja profita.

“Rasprave i upozorenja na moguće posljedice klimatskih promjena su bile vjetar u leđa ideji poljoprivrednog uzgoja u kontroliranim klimatskim uvjetima u kojima godišnje možemo ostvariti i do 15 berbi, umjesto dvije berbe u tradicionalnoj poljoprivredi. Na ovaj način možemo ostvariti 250 puta veće prinose od poljoprivrednika koji to na istoj površini radi tradicionalnim uzgojem“, kazao je Riedmann.

Trenutno Riedmannova firma proizvodi šest poljoprivrednih sorti na moderni način vertikalnog vrtlarstva, a cilj im je da dodaju uzgoj još 14 sorti, uključujući i jagode i borovnice.

Riedman je kazao da mu se ostvario dio sna, ali da želi podići tu vrstu poljoprivrede na nivo koji je trenutno u SAD-u, Singapuru ili u Japanu, a sve to kako bi se poljoprivreda preselila u gradove, a postojeća poljoprivredna polja pretvorila u šume.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.