Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najveće greške koje pravite prilikom pranja kose

pranje-kose

Kosa ne uljepšava samo naše lice, ona je simbol zdravlja kao i ljepote. Često zbog nepravilne njege ona puca, gubi sjaj i opada. Frizeri i ostali stručnjaci posljednjih mjeseci nikako se ne mogu usuglasiti oko najnovijeg trenda ne pranja kose sa šamponom. I dok neki govore da je to odlična stvar drugi smatraju da na taj način štetimo našoj kosi.

Ipak većina nas nije pokleknula pred najnovijim, kako su ga nazvali vani, no pod trendom ne pranja kose i smatra tu metodu preradikalnom. Zbog toga donosimo pet najčešćih grešaka koje, kako naglašavaju stručnjaci, rade i muškarci i žene prilikom pranja kose.

1. Vjerni ste uvijek istom šamponu

Kosu treba prati najčešće svaki drugi dan, kaže frizer Mario Russo, naglašavajući da je potrebno s vremena na vrijeme promijeniti šampon. Svakih par mjeseci zamijenite trenutno sredstvo za pranje kose s drugim namijenjenim vašem tipu kose, savjetuje kozmetički hemičar Mort Westman.

2. Koristite premalo vode

Prije svega važno je dobro namočiti kosu i tek tada nanijeti šampon. Ako to ne napravite, on se neće dovoljno pjeniti. Zbog toga ćete nanijeti previše šampona što nije dobro. Zbog toga stručnjaci savjetuju prije svega dobro namočiti kosu.

3. Stavljate šampon na uvijek isto mjesto

Šampon uvijek nanosite na isto mjesto na tjemenu koje se zbog toga isušuje. Bolje rješenje je nanijeti ga na dlan dlanove, napraviti pjenu te ga zatim nanijeti na kosu.

4. Prejako trljate kosu

Kako biste izbjegli oštećivanje kose, masirajte vlasište vršcima prstiju umjesto noktima ili dlanovima.

5. Koristite prevruću vodu

Pranje kose prevrućom vodom isušuje kosu i tjeme, stoga koristite mlaku vodu jer ona i čuva boju vaše kose.