Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

simobl predanosti

Najveći bodibilder svih vremena danas se jedva kreće, ali teretanu ne napušta

ronnie1 (1)

Jednu operaciju 2018. godine su izveli sa prednje strane nakon što su mu sklonili unutrašnje organe

Ronnie Coleman (55) je otjelotvorenje Adonisa. Čovjek savršenog tijela, jedini koji je ikada uspio da dovede tijelo do tog nivoa da mu je iscrtan svaki mišić. Ipak, godine, pa i decenije teškog rada ostavile su posljedice na njegovo tijelo i po prvi put smo vidjeli da je “Kralj bodibildinga” smrtan i ranjiv.

Coleman je najbolji bodibilder svih vremena, čovjek koji je osvojio osam titula “Gospodina Olimpije”, najprestižnije nagrade u ovom sportu (iako će mnogi dovesti u pitanje posljednju kada je imao višak kilograma i dobio je na ime).

Čovjek koji je simobl predanosti i one krilatice “Radi jako ili idi kući!”. U svemu je bio uvijek na vrhu ili pri vrhu, a vodio se jasnom devizom. Ako nije najbolji biće uz najboljeg dok sam to ne postane. To mu je donijelo mnogo uspjeha. Na univerzitetu se bavio američkim fudbalom, ali je kasnije tražio posao računovođe.

Dugo nije mogao nigdje da se zaposli, pa je prihvatio posao u obližnjoj piceriji. Kada mu se smučila pica, mijenjao je sa lokalnom hamubrger radnjom i tako redom. To dovoljno govori o njegovoj snalažljivosti, ipak nije ova priča o tome.

Ovo je priča o težnji ka savršenstvu, kako bi bila o nečemu drugom kada je on Michael Jordan bodibildinga.

Nije odmah postao “Gospodin Olimpija” za to je trebalo da prođu godine i godine rada. Prvi put je učestvovao po prvi put i bio daleko od forme do koje je kasnije stigao, pa nije bio uopšte rangiran! Šest godina kasnije će osvojiti prvu titulu u surovoj konkurenciji Kenneth Wheelera, Nassera El Sonbatya, Kevina Levronea i Shawna Raya, po mnogo čemu momcima koji su bili najbolji u ovom sportu. Coleman je sve to podigao na nivo više!

Postao je i prvi koji je osvojio Arnold Classic (takmičenje koje organizuje Schwarzenegger) i “Gospodina Olimpiju” iste godine.

Nakon prve titule je izveo policijsko bacanje na pod! I to nije nimalo slučajno jer je on bio policajac i time se bavio devet mjeseci godišnje (tri se pripremao za takmičenje) i uvijek je isticao da radi ono što voli.

Dizao je težine koje su bile nezamislive (iz čučnja 364 kilogram), one tegove koje niko u teretani ni ne pomisli da podigne. Trenirao je u “Metrofleksu” sa prijateljem Brajan Dobsonom koji mu je ponudio besplatnu članarinu i tako ga zauvijek privukao. Ta teretana je sve samo ne najmodernija, uostalom uvjerite se i sami kako se, bukvalno – kalio čelik.

COLEMAN DANAS

Godinama kasnije je pretrpeo ozbiljne posljedice zbog toga. Imao je toliko operacija kičme i leđa da više ne smiju da mu sijeku mišiće! Jednu operaciju 2018. godine su izveli sa prednje strane nakon što su mu sklonili unutrašnje organe. Izuzetno opasno, ali je uspjelo. Imao je problema sa gotovo svakim diskom, diskus hernija mu je bila dobar dan, a mnogi pršljenovi su pomjereni iz pozicije, pa je zbog toga imao i metalne šrafove.

Ovo je značilo da veliki Ronnie mora da krene od nule. Neko vrijeme je proveo u invalidskim kolicima, ali se ubrzo (i prije najsmjelijih prognoza) podigao i krenuo da se kreće na štakama. Nakon više od 10 operacija po kući se, istina teško, kreće i bez štaka.

On je i pored svih upozorenja ljekara nastavio da vježba (jer je to njegov život!), ali sa znatno manjim težinama. On je pokrenuo sopstvenu firmu suplemenata, a svake godine dodaje nekoliko novih proizvoda. Jedan je od rijetkih bodibildera koji su uspjeli da žive isključivo od toga, ali je ga je to koštalo zdravlja.

Danas živi sa Susan Williamson koja je lični trener i sa kojom ima četvoro djece.

RONNIE COLEMAN

Visina: 180 centimetara

Težina za takmičenje: 130-136 kilograma

Težina za vježbanje: 143-145

Obim grudi: 150 centimetara

Ruka: 61 centimetar

Imao je i 26 titula u IFBB (Međunarodna bodibilding i fitnes federacija), a taj rekord je nedavno srušio Dexter Jackson.