Louvre

Najveći muzej svijeta na velikom gubitku zbog korone

Louvre – najveći muzej svijeta, zatvoren šest mjeseci, dočekao je 2,7 miliona posjetilaca 2020. godine, ili 72 posto od 9,6 miliona koliko ih je bilo 2019. godine. Najviše posjetilaca, 10,2 miliona, imao je 2018

Muzej je ostao bez stranih turista – Amerikanaca, Kineza, Japanaca, Brazilaca, koji obično predstavljaju 75 ukupne posjete, te su Francuzi 2020. činili 84 posto ukupnog broja posjetilaca.

Gubitak prihoda Louvrea iznosio je više od 90 miliona eura, dok je državna pomoć bila 46 miliona.

Odsustvo stranih turista osjetilo se i u Versajskoj palati kod Pariza, jednoj od najposjećenijih lokacija u Francuskoj: tamo je 2020. bilo dva miliona posjetilaca, a 2019. 8,2 miliona, što je pad od oko 75 posto.

Snažna diverzifikacija digitalne ponude muzeja je obilježila 2020. i veoma je dobro funkcionisala od Louvrea do Versaja u prvoj polovini godine, ali je to primjetno izblijedilo u drugoj polovini 2020. zbog množenja muzejskih ponuda na Internetu i zamora javnosti virtuelnim.

Ipak na sajtu louvre.fr je bio 21 milion virtuelnih posjetilaca.

Pariški muzeji vape za nastavkom rada, raspeti između razumijevanja za pandemiju i ogorčenja jer zbog nje neke izložbe nisu ni mogli da postave, a za svega nekoliko sedmica po virteuelnom otvaranju u zaborav padaju njihove druge, čak i svjetski vodeće: “Tijelo i duša od Donatela do Mikelanđela” u Louvreu, “Matisse, comme un roman” u Centru Pompidou ili “les Olmeques” u Muzeju na Keju Branli.