Planinari u akciji

Najviše otpada na Trebeviću pronađeno pored klupa za odmor, bez obzira na postavljene kante

Akcija čišćenja Trebevića8

Najviše razbacanog otpada pored klupa za odmor planinari i volonteri pronašli su i u šumi, gdje je najviše bilo plastičnih flaša od vode i sokova, papirnih maramica, te opušaka od cigareta

Veliki broj planinara i volontera proteklog vikenda učestvovao je u akciji čišćenja Trebevića od otpada. Zahvaljujući podršci Grada Sarajeva, koji je omogućio besplatnu vožnju žičarom za sve učesnike akcije, na ovom pohodu je bilo više od 40 učesnika, a prijaviti su se mogli svi – od 7 do 77 godina.

Tako je u nedjelju, u ranim jutarnjim satima, dio ekipe krenuo žičarom do vidikovca na Trebeviću, dok je dio ekipe na vidikovac stigao svojim automobilima. Kada su se okupili svi planinari i volonteri i nakon podjele majica i ostalog materijala potrebnog za akciju, krenuli su u kružnu šetnju za „čist i lijep Trebević“.

„Pohod smo počeli na vidikovcu kod žičare, zatim smo išli do Brusa, do edukativne staze, Prvog šumara, Planinarskog doma Trebević, Via Ferrate Bijele stijene, pa sve do Doma Jure Franko. U ovoj akciji prikupljene su ukupno dvije velike kese otpada zbog čega smo veoma sretni jer je to dokaz da su planinari i svi ostali posjetioci Trebevića prilično ekološki osviješteni. Međutim, uvidjeli smo sličan problem kao i onaj na Jahorini, a to je da je najviše otpada bilo upravo pored klupa za odmor pored puta, bez obzira na to što pored njih stoje kante za otpatke“, kazali su iz Udruženja Ambasadori olimpijskih planina.

Najviše razbacanog otpada pored klupa za odmor planinari i volonteri pronašli su i u šumi, gdje je najviše bilo plastičnih flaša od vode i sokova, papirnih maramica, te opušaka od cigareta. Ovakva situacija pokazala je da je, ipak, neophodno još više raditi na podizanju svijesti o zaštiti okoliša.

Akcija čišćenja Trebevića organizovana je u sklopu kampanje „Čuvaj, pazi, ne bacaj!“, koju su u proteklom periodu provodili Ambasadori olimpijskih planina u saradnji sa kompanijom Molson Coors i njihovim Ožujskim pivom.

„Tokom ovog ljeta planinari su obišli nekoliko planina u Bosni i Hercegovini s ciljem da provjere kakvo je stanje i da ih očiste od otpada koji se tu nakuplja, a koji neodgovorni pojedinci uporno ostavljaju. Drago nam je da smo imali situacije da je na nekim planinama pronađeno vrlo malo otpada, jer nam to pokazuje da svijest naših građana o zaštiti prirodnih bogatstava raste i da su svjesniji važnosti odlaganja otpada na za to predviđena mjesta. Međutim, otpada još uvijek ima i potrebno je svijest razvijati i dalje, a mi ćemo raznim akcijama i u narednom periodu raditi na tome da podižemo svijest i pokazujemo kakvim sve prirodnim ljepotama Bosna i Hercegovina raspolaže“, poručio je Goran Mišić, brend menadžer grupacije Molson Coors za BiH.