Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi val koronavirusa

Najviše zaraženih među mladima od 20 do 40 godina, simptomi su veoma karakteristični

korona – nis – pregled AA

“Mi smo čudan narod. Kad kažemo – lakša je klinička slika, misli se da nije toliko opasno. Opasno je. Jedino je vakcinacija lijek, nema drugog“, upozorava doktor

Rekord u broju dnevno oboljelih od COVID-19 u Srbiji, koji je u četvrtak prevazišao 13.700, prati i statistika u Nišu. Tamo je za jedan dan zabilježeno čak 414 slučajeva zaraze koronavirusom, kaže za Anadolu Agency (AA) direktor Doma zdravlja dr Milorad Jerkan. Najviše zaraženih je među mladima od 20 do 40 godina koji, ističe on, većinom nisu vakcinisani.

U COVID ambulantama Doma zdravlja, tri za odrasle i jednoj za djecu, ljekari svakog dana pregledaju do dvije i po hiljade pacijenata, a infekciju potvrde kod više od četiri stotine, što je rekordan broj od početka pandemije. Samo prije dvadeset dana, pozitivni rezultati testova na COVID u jednom danu stizali su za svega 17 ljudi.

“Ako uzmemo 25. decembar kao parametar, procenat odnosa uzetih i pozitivnih uzoraka bio je 2,54 odsto. Ako pogledamo taj odnos na jučerašnji dan, on iznosi 27 odsto. Vidite da je to razlika od 13 puta. To jasno pokazuje da je omikron stigao i da veoma brzo djeluje“, govori direktor.

Prema njegovim riječima, simptomi kod ove varijante su veoma karakteristični i jednostavno ih je uočiti.

“Tu ne može mnogo da se pogriješi – noćno znojenje, preznojavanje, jeza, jaki bolovi u zglobovima, u kičmi, posebno u leđima, nespecifična glavobolja, tjelesna temperatura od 37,5, eventualno blaga kijavica i kašljucanje. To su prvi znaci za javljanje u ambulante“, kaže Jerkan.

Pretpostavlja da delta varijanta koronavirusa još nije nestala iz cirkulacije.

“Ovih dana se pojavljuju slučajevi kojima treba hospitalizacija, dok u posljednjih petnaest dana nije bilo potrebe za značajnim prilivom u bolnice“, kaže Jerkan.

Smatra da je većem broju zaraženih doprinjeo doček Nove godine, pa se boji da će proslava Nove godine po julijanskom kalendaru dodatno pogoršati situaciju.

“Ljudi su slavili, to se vidjelo i čulo, a koliko su se poštovale mjere, vidjećemo za četiri do pet dana. Oko dvadesetog januara ćemo imati pravu sliku stanja, pa ćemo prema njoj dalje djelovati“, ističe Jerkan.

Na Institutu “Torlak“, kod devet pacijenata iz Niša potvrđeno je prisustvo sezonskog gripa, protiv kog se u ovom gradu ove godine vakcinisalo 12.000 građana.

“Sklopila se slika koja je veoma ozbiljna. Međutim, ne vjerujem da će virus gripa moći da se mnogo raširi, više me brine virus koji je trenutno aktuelan, to je omikron varijanta COVID-a 19, posebno zbog ponašanja mladih“, ističe Jerkan.

Dodaje da statistika Doma zdravlja pokazuje da mladi od 20 do 40 godina čine 70 do 80 odsto udjela među oboljelima, a da je protiv koronavirusa vakcinisano svega 5 odsto ove populacije.

“I tu ulazimo u strašan problem. Vakcinacija bi pomogla i ništa više. Kada bi se prvom vakcinom vakcinisali, mnogo bi dobili time. I ako se zaraze, imali bi blažu kliničku sliku jer se već poslije desetak dana stvara određeni odbrambeni mehanizam u organizmu. Ovako, i omikron može da da tešku kliničku sliku ako pacijent nije vakcinisan“, tvrdi Jerkan.

Građanima poručuje da ne shvataju situaciju olako.

“Mi smo čudan narod. Kad kažemo – lakša je klinička slika, misli se da nije toliko opasno. Opasno je. Jedino je vakcinacija lijek, nema drugog“, upozorava doktor.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je registrovano ukupno 1.412.588 slučajeva zaraze virusom korona, a broj smrtnih slučajeva prevazišao je 13.000.​​​​​​​