Život i zdravlje

Najzdravije namirnice na svijetu

07/09/2015

Ovih je 10 namirnica dokazano da će zaštititi zdravlje organizma. Uvrstite ih na dnevni meni i uživajte u zdravom tijelu.

1. Limun

Zašto je zdrav: Jedan limun sadrži više od preporučene dnevne doze vitamina C, koji pomaže organizmu u borbi protiv upala, jača kosti i održava zdrav nivo holesterola. Citrusni flavonoidi u limunu mogu spriječiti razvoj stanica raka.

Savjet: Dodajte kriškicu limuna šoljici zelenog čaja. Jedna studija je dokazala kako citrusi u tijelu pomažu apsorbirati antioksidante iz zelenog čaja za čak 80 posto!

2. Brokula

Zašto je zdrava: Jedna manja porcija brokula sadrži više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K – koji je veoma važan za izgradnju i očuvanje kostiju. Jednaka količina brokule može spriječiti razvoj raznih malignih bolesti, prenosi portal fitnessmagazine.com.

Savjet: Zagrijte ih. Ukoliko se odlučite zagrijati brokulu u mikrovalnoj, ona će u sebi zadržati i do 90 posto vitamina C. Učinite li to kuhanjem, zadržava samo 66 posto spomenutog vitamina.

3. Čokolada

Zašto je zdrava: Samo nekoliko kockica čokolade na dan može sniziti visoki krvni pritisak. Kakao prah je bogat flavonoidima, antioksidantom koji snižava i holesterol.

Savjet: Nekoliko kockica tamne čokolade sadrži 53.5 miligrama flavonoida, dok mliječna sadrži samo 14.

4. Krompir

Zašto je zdrav: Jedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma folne kiseline (vitamin B grupe) koja je neophodna za razvoj i rast djeteta. Jedan slatki krompir je prepun vitamina A koji je zadužen za jačanje imuniteta.

Savjet: Neka se krompir ohladi prije nego ga pojedete. Istraživanja pokazuju kako na ovaj način možete izgubiti višak kilograma jer će vam ohlađeni krompir nakon jela pomoći potrošiti skoro 25 posto više masnoće nakon obroka.

5. Losos

Zašto je zdrav: Odličan je izvor omega-3 masnih kiselina koje su povezane sa smirivanjem depresija, srčanih oboljenja i karcinoma.

Savjet: Redovna konzumacija lososa smanjuje rizik od nastanka makularne degeneracije oka koja se javlja u kasnijoj životnoj dobi i može dovesti do gubitka vida.

6. Orasi

Zašto su zdravi: Sadrže najviše omega- 3 masnih kiselina, koje snižavaju holesterol, poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv razvoja malignih bolesti.

Savjet: Pojedite nekoliko oraha poslije večere – melatonin iz oraha garantira dobar san.

7. Avokado

Zašto je zdrav: Prema nekim studijama snižava holesterol za čak 22 posto. Avokado također sadrži velike količine kalija koji pomaže sniziti krvni pritisak, a prema američkom Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, jedan od najboljih načina kontroliranja visokog pritiska je konzumirati dovoljno kalija

Savjet: Dodajte ga salatama a on će pomoći organizmu apsorbirati nutrijente iz ostalih namirnica

8. Bijeli luk

Zašto je zdrav: Odličan je u borbi protiv raznih bolesti, a navodno može spriječiti razvoj bakterija, poput E. coli.

Savjet: Pazite kako ga obrađujete tokom kuhanja – češnjak koji se prekuha gubi mnoštvo nutrijenata.

9. Špinat

Zašto je zdrav: Najveća blagodat špinata je količina vitamina i minerala: bogat je izvor folne kiseline (49 posto preporučenog dnevnog unosa po obroku), vitamina A, B, C, E, željeza, mangana i kalija.

Savjet: Česta konzumacija špinat ostavit će i vidljive posljedice na vašoj kosi, koži i noktima, s obzirom da kompleks vitamina B ulaže u njihovu ljepotu.

10. Mahunarke

Zašto su zdrave: Jedete li mahunarke četiri puta sedmično možete smanjiti rizik od srčanih bolesti za 22 posto, a ta ista navika može smanjiti rizik od razvoja raka dojke.

Savjet: Što je mahunarka tamnija, to više antioksidanta sadrži. Jedno je istraživanje pokazalo kako crni grah ima 40 posto više antioksidanata od ostalih vrsta graha.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.