Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zbog koronavirusa

Nakon 24 godine Smail Krivić večeras neće pucati iz topa sa Žute tabije

20210412_2_47789887_64199152_Web

Nakon 24 godine vjerne službe tobdžija Smail Krivić večeras neće biti na Žutoj tabiji u Sarajevu i pucnjem iz topa najaviti dolazak ramazana. Razlog za to je infekcija koronavirusom

Nakon 24 godine vjerne službe tobdžija Smail Krivić večeras neće biti na Žutoj tabiji i pucnjem iz topa najaviti dolazak ramazana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Razlog za to je novi koronavirus, pa će Smail početak ramazana dočekati u svojoj kući, dok će njegov posao na Žutoj tabiji privremeno obavljati njegov zamjenik.

Smail se uspješno oporavlja i očekuje da se vrati svom najdražem poslu krajem mjeseca ramazana. Nakon vijesti da je Smail bolestan i da ovaj ramazan neće dočekati na Žutoj tabiji, načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić poslao mu je poklone i poželio što brži oporavak.

Nakon 12 dana borbe sa koronavirusom, za koje kaže da su mu bili među najtežim u životu te da nije mogao ni jesti ni piti, Smail ističe da se sada osjeća bolje i oporavlja.

“Neću pucati večeras iz topa na Žutoj tabiji, a pucao sam od 1997. godine, kad je počelo. Ako Allah bude dao zdravlja malo kasnije ću se pridružiti, pa makar u zadnjoj trećini ramazana. Za mene je ta čast da svaku noć pucam iz topa nešto posebno i ne može se opisati”, ispričao je Smail, dodavši:

“Nisam ni jeo, ni pio. Primio sam dosta antibiotika i injekcija u stomak i ide nabolje. Pomogao mi je prijatelj, pulmolog koji je bio uz mene kad sam bio bolestan”, dodao je Smail.

Zahvalan je Hadžibajriću na poklonima.

Hadžibajrić je krajem prošle sedmice posjetio i stogodišnjake iz ove općine Ajku Poljak (107) i Fadilu Ramić (100), te im uručio poklone i uputio iskrene čestitke za predstojeći ramazan.

“Svim vjernicima želim da ih prati dobro zdravlje, posebno tokom ramazana, a Smailu želim da se što brže oporavi i vrati na Žutu tabiju jer on je jedan od simbola ramazana u našem gradu. Rastužila me vijest da je bolestan i da ga u akšam nećemo vidjeti na Žutoj tabiji, ali siguran sam da će naći snage da se oporavi i vrati svom najdražem zadatku”, poručio je Hadžibajrić.

Dodao je da je ramazan prilika kada trebamo pokazati svoje najbolje vrline, biti darežljivi i suosjećati s drugima, te da u vrijeme kada se suočavamo sa pandemijom korona virusa više nego ikada moramo biti spremni da pomognemo drugima i pružimo im ruku u teškim trenucima.

Posljednje 23 godine za pucanj topa sa Žute tabije tokom ramazana u Sarajevu zadužen Smail Krivić. Tobdžija, koji svakog dana označava kraj posta, postao je tako ramazanska atrakcija u Sarajevu. Obučen u narodnu nošnju, s fesom na glavi, uvijek je privlačio pažnju posjetilaca, a među njima i turista iz svih dijelova svijeta.