Nakon 35 godina u Saudijskoj Arabiji otvara se prvo kino

selfie – saudijska arabija

Ministarstvo kulture i informisanja Saudijske Arabije izdalo je dozvolu američkoj kompaniji American Multi-Cinema (AMC) za otvaranje kino salona u ovoj zemlji. Na taj način kina će u ovoj zemlji ponovo proraditi nakon 35 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Saudijska novinska agencija SPA potvrdila je kako je američka kompanija dobila dozvolu za otvaranja kina u ovoj zemlji, te kako će prvo u Saudijskoj Arabiji biti otvoreno 18. aprila ove godine. Saudijske vlasti su iz konzervativnih razloga zabranile rad kina u 80-im godinama prošlog vijeka.

Ministar kulture i informisanja Avad bin Salih al-Avad istakao je kako će ova odluka značajna i za investitore koji će ulagati u sektor, te dodao:

“Saudijska Arabija je veliko tržište. Naši stanovnici žele gledati omiljene filmove u svojoj zemlji.”

Avad je dodao kako je jedan od glavnih ciljeva Saudijske Arabije za 2030. godinu, formirati zabavne centre kojima će biti povećan i životni standard u ovoj zemlji. Kako je kazao, ponovno pokretanje ovog sektora, donijet će nova radna mjesta i doprinijeti ekonomiji ove zemlje.

Prema dogovoru, AMC će u narednih pet godina u 15 saudijskih gradova otvoriti oko 30 kino salona, a plan je da se do 2030. godine ovaj projekat prošiti na 25 gradova.

Saudijski prijestolonasljednik Muhammed bin Selman izjavio je u oktobru 2017. godine kako se njegova zemlja vraća ”umjerenom islamu”.