Nakon devete operacije srca postao medicinski fenomen

halim1111

Radi bolesti koju je imao kao dječak Halim Yilmaz (59) iz Turske čak osam puta operisao je srce za 27 godina. Nakon što su mu ljekari rekli da mu je ostalo još šest mjeseci života, Yilmaz je imao i devetu operaciju, koja je uspješno urađena, a on je postao “medicinski fenomen” i ušao u tursku medicinsku literaturu.

Yilmaza je operisao dr. Kerim Cagli u bolnici u Ankari, koji je kazao da se pacijent nakon osam operacija žalio na nemogućnost disanja i brz umor.

Cagli je dodao kako je deveta operacija bila vrlo riskantna i da je trajala duže od devet sati.

“Ni mi nismo očekivali da će operacija tako dobro proći. Poslali smo podatke, bit će objavljeni u međunarodnoj literaturi”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Cagli.

Yilmaz je istakao kako je nakon devete operacije sretan što je živ ustao sa operacijskog stola. Kako kaže on je imao bioprotezu ugrađenu tokom četvrte operacije, međutim prilikom pada ona je deformisana zbog čega se morala uraditi nova operacija.

Ovaj pacijent dodaje kako je tri godine spavao u fotelji i da mu je to izazivalo bolove. Kaže kako su mnogi ljekari govorili da njegovo tijelo ne može izdržati još jednu operaciju, ali on je želio iskušati svoju šansu, jer kako kaže nije imao šta izgubiti.

Yilmaz je prije operacije mogao hodati 50 metara, a sada može hodati šest puta više.