tradicionalna manifestacija

Nakon dvije godine pauze održava se “Zenička čimburijada”

cimburijada

Posjetioci su mogli pogledati i izložbu fotografija “Zenica kakvu volimo”, koja je bila pripremana za 2020. godinu, ali je zbog dvogodišnje pauze prezentirana tek danas, kada su proglašeni najuspješniji radovi

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa, nekoliko hiljada Zeničana, uz muziku, hranu i piće, na obalama rijeke Bosne slavi dolazak proljeća u sklopu tradicionalne manifestacije “Zenička čimburijada”.

Tradicionalno tim povodom, zaposlenici preduzeća “Salčinović” ispeku veliki čimbur, a ove je godine ispečen čimbur od 1.500 jaja, koji je podijeljen gostima manifestacije. Jaja su u čimbur “ubijali” i zenički gradonačelnik Fuad Kasumović, predsjednik Foruma građana Zenice Faruk Kadrić i vlasnik preduzeća “Salčinović” Nasir Salčinović.

-Poslije ovako duge zime, hvala Bogu, dođe proljeće i ovako prelijep dan. Narod bez tradicije, bez kulturnih događaja nije narod. Prema tome, Grad Zenica i Gradska uprava će podržavati ovakve manifestacije i želim da uživate u ovom prelijepom danu i da svi probate zenički čimbur – poručio je Kasumović, koji je svečano i otvorio manifestaciju.

On je zahvalio Forumu građana Zenica što nastavljaju održavati ovu manifestaciju, ali i preduzeću “Salčinović”, koje “decenijama” priprema veliki čimbur te ga dijeli posjetiocima.

-Ponosni smo što smo nastavili tradiciju ‘Čimburijade’ u ovoj našoj zelenoj oazi Kamberovića polja, gdje tradicionalno, svakog 21. marta obilježavamo dolazak proljeća. U protekle dvije godine, u kojima nije bilo ‘Čimburijade’, sačinili smo značajnu dokumentaciju – arhivsku građu, bibliografiju za nominaciju ‘Čimburijade’ za njeno proglašenje nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Očekujemo i planiramo da tokom prvog polugodišta naredne godine i zvanično dostavimo aplikaciju Federalnom minisarstvu za kulturu – najavio je Kadrić.

Posjetioci su mogli pogledati i izložbu fotografija “Zenica kakvu volimo”, koja je bila pripremana za 2020. godinu, ali je zbog dvogodišnje pauze prezentirana tek danas, kada su proglašeni najuspješniji radovi.

Predsjednica žirija Dijana Muminović istakla je kako su na konkurs dobili oko 600 fotografija te da su imali jako težak zadatak, ali da su odlučili da tri nagrađena rada, bez rangiranja, dodijele Dušku Kostiću, Medihi Kobilici i Emiru Kasapu.

U 13.00 sati planirano je prvo proljetno kupanje u rijeci Bosni, koje će obaviti Zijad Zahirović, kao i dolazak raftera Eko rafting regate u organizaciji Sportsko-rekreativnog kluba Bosna. Organizirano je i takmičenje u pripremi Zeničkog čimbura, za koje je bilo prijavljeno pet ekipa.