Izrael

Nakon ispitivanja Pfizera: Počela vakcinacija djece od 5 do 11 godina

Tokom ljeta, Izrael je doživio porast zaraze koronavirusom, potaknutu varijantom Delta, te je pokrenuo jednu od najranijih kampanja za treću dozu vakcine

Izrael je u ponedjeljak počeo s uvođenjem vakcina protiv Covid-19 za djecu u dobi od pet do 11 godina, postavši tako jedna od nekoliko zemalja u kojima je odobrena vakcinacija djeca u ovoj dobi u nastojanju spriječiti još jedan val pandemije.

Tokom ljeta, Izrael je doživio porast zaraze koronavirusom, potaknutu varijantom Delta, te je pokrenuo jednu od najranijih kampanja za treću dozu vakcine.

Kako broj novih slučajeva ponovno počinje rasti, premijer Naftali Bennett rekao je da zemlja doživljava “dječji val” s otprilike polovicom nedavno potvrđenih slučajeva među djecom mlađom od 11 godina, napisao je na Facebooku, prenosi AFP.

Vlasti su već počele vakcinisati osobe u dobi od 12 do 17 godina, ali su odlučile sniziti dobni prag nakon ispitivanja Pfizera i preporuka panela izraelskih naučnika.

Dok je kampanja za mlađe maloljetnike trebala službeno početi u utorak, neki su već u ponedjeljak prmilie prve doze vakcine, javlja AFP iz Tel Avivu.