Život i zdravlje

opasno po zdravlje

Nakon smrti dječaka, Hrvatska zabranjuje prodaju energetskih pića maloljetnicima

08/06/2021

Najveći je problem, kaže Polla, reklamiranje takvih pića

Smrt 13-godišnjeg dječaka u Zagrebu nakon što je popio veću količinu energetskog pića, potaknula je na promjene pravila kojima se reguliše konzumacija takvih napitaka u Hrvatskoj.

Prodaja energetskih pića maloljetnicima regulisat će se jednako kao i prodaja duhanskih i alkoholnih proizvoda, odnosno zabranit će se prodaja mlađima od 18 godina, otkrila je u Dnevniku Nove TV dr. sc. Lea Pollak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dodala je da se nada kako će takav zakon uskoro stupiti na snagu.

“Očekujemo da bi se to moglo donijeti po ubrzanom postupku”, dodala je.

Najveći je problem, kaže Polla, reklamiranje takvih pića.

“Te reklame se prikazuju kao crtići i nešto što je prihvatljivo djeci. Djeca ne razumiju da je opasno i da konzumacijom tih napitaka mogu dovesti u opasnost svoje zdravlje. Veliki je problem i kofeina, šećera i meteosantina budući da proizvođači ubacuju unutra i vitamine B grupe kako bi mogli na te proizvode staviti zdravstvene tvrdnje”, pojašnjava Pollak.

Istaknula je i da je važno educirati roditelje o štetnosti energetskih napitaka na dječji organizam.

“Roditelji moraju biti upoznati da konzumacija energetskih napitaka zbog količine kofeina, koji je dopušten maksimalno tri grama po kilogramu tjelesne mase djeteta, može kobno uticati na organizam djeteta budući da kofein na neki način podiže organizam djeteta, a taurini, koji se nalaze u takvim napitcima, jako brzo spuštaju svu energiju i dovode do kolapsa”, zaključila je dr. Lea Pollak.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.