Ministarstvo zdravstva

Nakon smrti dječaka u Hrvatskoj kreću u zabranu energetskih pića maloljetnicima

energetska pica (1)

I iz Hrvatskog javnog zavoda očitovali su se kako je nužan daljnji iskorak u smanjenju dostupnosti energetskih pića maloljetnicima

Ministarstvo zdravstva Hrvatske kreće u zabranu energetskih pića maloljetnicima.

Odgovor je to na smrtni slučaj 13-godišnjeg dječaka iz Zagreba koji je preminuo prije nekoliko dana nakon konzumiranja veće količine energetskog pića.

Ministar zdravstva Vili Beroš je, kako doznaje Index.hr, pokrenuo osnivanje radne grupe u svrhu zabrane prodaje i konzumacije energetskih pića maloljetnicama te druga zakonska ograničenja kojima bi se smanjila dostupnost energetskih pića maloljetnicima.

Kako piše Index.hr, i iz Hrvatskog javnog zavoda očitovali su se kako je nužan daljnji iskorak u smanjenju dostupnosti energetskih pića maloljetnicima. Podsjetili su na to da nedavni smrtni ishod 13-godišnjeg dječaka u KBC-u Zagreb liječnici koji su liječili dječaka povezuju s kardiomiopatijom i prekomjernom konzumacijom energetskih pića.

HZJZ je inače već proveo analizu u kojem je najveći naglasak na pregledu praksi u drugim zemljama kada je u pitanju zabrana energetskih pića maloljetnicima, a u njoj se spominje i istraživanje navika konzumiranja energetskih napitaka kod učenika osnovnih škola koji je provela Svjetska zdravstvena organizacija 2018. godine. Posebno se napominje da kombiniranje energetskih pića s alkoholom dodatno povećava rizik.

Što se tiče praksi u drugim zemljama, neke su zemlje potpuno zabranile energetska pića za djecu, neke su ograničile količinu kofeina u energetskim pićima. Dio zemalja ne dopušta prodaju energetskih napitaka mlađima od 15 godina.