danska

Nakon što su ukinuli sve mjere i zabrane, održali koncert sa 50.000 ljudi

Od petka su ukinuta sva ograničenja vezana za pandemiju u Danskoj. Nisu više obavezne maske u javnim prostorima i prijevozu te ograničenja broja publike za sportska događanja i koncerte koja su ukinuta već 1. septembra

Nakon ukidanja svih ograničenja uvedenih zbog širenja koronavirusa, u Kopenhagenu je u subotu održan prvi koncert od početka pandemije u Evropi kojem je prisustvovalo 50.000 ljudi.

Uoči koncerta svi nevakcinisani posjetitelji mogli su su se vakcinisati blizu stadiona, a Ministarstvo kulture najavilo je da će mjesta za vakcinisanje biti postavljena prije svakog velikog koncerta i sličnih događanja u budućnosti kako bi se potaknulo, pogotovo mlade, na vakcinisanje.

Od petka su ukinuta sva ograničenja vezana za pandemiju u Danskoj. Nisu više obavezne maske u javnim prostorima i prijevozu te ograničenja broja publike za sportska događanja i koncerte koja su ukinuta već 1. septembra.

No, od sada je ukinuta i potreba posjedovanja potvrde o vakcinaciji za ulazak u noćne klubove ili na velike društvene događaje poput nogometnih utakmica, što je bilo posljednje preostalo ograničenje.

Danska, koja ima stopu vakcinisanih od 74,3 posto, ovog je ljeta održala i druge događaje većih razmjera, a četiri utakmice Evropskog nogometnog prvenstva održane su u junu u Kopenhagenu na kojima je bilo između 15.000 i 24.000 ljudi, javio je danas DPA.