Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Namirnice koje će vam pomoći u borbi s virusima

prehlada

Sezona gripa i raznih virusnih infekcija je pred nama. U većini slučajeva lijekovi i nisu od velike pomoći. Da bi se izborili sa virusima na prirodan način pomoćiće vam vitamini, minerali i upotreba raznih ljekovitih biljaka.

Kada virus napadne organizam, potrebno mu je puno snage i energije da se izbori sa njim. Upravo zato, ljekari savetuju, da treba jesti određenu vrstu hrane koja će vam pomoći da iz ove bitke izađete kao pobjedinici.

Paprika babura

Svima vam je poznato da je vitamin C od suštinskog značaja za održavanje jakog imunološkog sistema. Pitanje je, da li ste znali da ga u paprici ima duplo više nego u pojedinim citrusima?! Redovnim unosom povrća i voća u naš organizam održavanje imuno sistema jakim je zagarantovano.

Komorač

Naučnici tvrde da komorač na prirodan način podstiče iskašljavanje, a smiruje i najuporniji kašalj. Može se jesti sirov ili pečen, ali je najkorisniji čaj od sjemenki komorača.

Jogurt

Bakterije koje se nalaze u jogurtu glavni su saveznici za zdravu mikrofloru, koja obezbjeđuje jak imunitet i odbranu od bolesti. Osim toga, svakodnevno uzimanje probiotika smanjuje rizik od infekcija disajnih puteva.

Zeleni čaj

Ne samo da pomaže u gubljenju kilograma, zeleni čaj sadrži antioksidanse neophodne za optimalno zdravlje. Naučnici su ustanovili da zeleni čaj štiti organizam od oksidanata, slobodnih radikala i uništava bakterije koje izazivaju upalu pluća.

Krompir

Beta karoten u krompiru pomaže pretvaranju A vitamina i održanje zdravog imunog sistema. Kod upale sluzokože grla i nosa posebno je korisno povećati unos ove namirnice.

Bijeli luk

Ovaj prirodni antibiotik umanjuje za pedeset posto vjerovatnoću obolijevanja od gripe, a osim toga štiti organizam od drugih zapaljenskim procesa. Kuhanjem se gube antioksidanti, tako da ga koristite u sirovom stanju.

Kurkuma

Poznata je kao veliki borac u borbi protiv infekcija i upala kje izazivaju slobodni radikali.

Losos

Ova riba obiluje omega 3 kiselinama i proteinima, koji podstiču rad imunološkog sistema i stvaraju antitijela koja se bore protiv gripe i prehlada.

Ćuretina

Kao i losos i ćureće bijelo meso podstiče razvoj antitijela koji su potrebni organizmu u borbi sa virusima i bakterijama. Jedite ga bar tri puta sedmično.

Prokelj

Pored toga što obiluje vitaminom C, ovo povrće još može da se pohvali i velikim izvorom vlakana, vitamina K i magnezijuma. Potrebno vam je samo šest sitnih glavica da zadovoljite potrebu za vitaminima na dnevnom nivou.