Namirnice koje čine čuda za seksualni život

jabuke

Muškarci koji konzumiraju hranu bogatu flavonoidima imaju znatno manje šanse da se suoče sa neuspjehom u krevetu, pokazalo je istraživanje objavljeno u magazinu “American Journal of Clinical Nutritiony”. Manje čak i od muškaraca koji redovno vježbaju, navode stručnjaci.

U studiji je učestvovalo 25.000 muškaraca, a analizirani su podaci od 1986. godine do danas. Oko 36 posto muškaraca prijavilo je probleme sa postizanjem erekcije, a istraživači sa Harvarda i Univerziteta Istočne Anglije u Velikoj Britaniji ustanovili su da su muškarci koji su konzumirali najveće količine flavonoida imali devet do jedanaest posto manje šanse za javljanje erektilne disfunkcije u odnosu na muškarce koji su najmanje u svoj organizam unosili flavonoide.

Pozitivno dejstvo bilo je najizraženije kada su muškarci konzumirali hranu sa tri tipa flavonoida: antocijaninima, flavonima i flavanonima. Njih pretežno sadrže jagode, borovnice, crveno vino, jabuke, kruške i citrusno voće.

Vodeći stručnjak Aedin Cassidy preporučuje unos od nekoliko porcija ovih namirnica sedmičnno.

Njihovo blagotvorno dejstvo na seksualni život dodatno pojačava bavljenje fizičkim aktivnostima, koje pospješuju protok krvi kroz organizam.