Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zdravlje

Namirnice koje trebaju izbjegavati muškarci stariji od 40 godina

muskarci-prvozdavlje

Navike je teško promijeniti, posebno kada u njima ne vidite ništa loše

Starenjem se vaš metabolizam usporava, pa čak ni vježbe koje ste radili da biste održali formu više ne daju rezultate kao ranije. Cijeli život ste konzumirali određenu hranu, i činilo se da to nikada nije utjecalo na vas. Razlog tome je to što se vaše tijelo oporavljalo brže nego što ste mogli osjetiti štetne efekte hrane.

Sada, odjednom morate prilagoditi ili promijeniti loše prehrambene navike. To je lakše reći nego učiniti. Navike je teško promijeniti, posebno kada u njima ne vidite ništa loše. Ipak, ukoliko želite prestati sa lošim prehrambenim navikama, ovo su namirnice koje trebate izbjegavati kada pređete 40 godina.

1. Margarin

Iako margarin izgleda kao puter, u nekim slučajevima čak ima i okus putera, ove dvije namirnice uopšte nisu iste. Margarin je namaz od prerađenih, hidrogeniziranih ulja sa dosta trans masnih kiselina, koje mogu štetno djelovati na srce i krvne sudove. Neki proizvođači margarina koriste propilen glikol, umjetno jedinjenje za koje je utvrđeno da povećava loš holesterol i povezano je sa debljanjem. Možda će vas koštati malo više, ali ovakve vrste margarina možete zamijeniti puterom, kokosovim ili ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

2. Vještački zaslađivači

Većina nas voli slatko, međutim, u novije vrijeme obični šećer se sve više stigmatizira kao moderni otrov i zbog toga su ljudi počeli prelaziti na umjetne zaslađivače. Problem je što su neki od tih zaslađivača također mogu biti štetni. Istraživanja su pokazala da umjetni zaslađivači, poput aspartama, pojačavaju želju za šećerom. Nadalje, studije su pokazale da neki od njih povećavaju rizik od razvoja dijabetesa i drugih zdravstvenih problema. Bolji izbor su javorov sirup i med jer sadrže i mnogo drugih nutrijenata koji su dobri za vaše tijelo i jako su ukusni.

3. Gazirana pića

Podrazumijeva se da je gazirano loše za vas bez obzira koliko imate godina. Osim visokog udjela jednostavnih šećera u gaziranim pićima, koji je često veći od preporučene dnevne količine, gazirana pića sadrže druge toksične spojeve. Glavni krivac, 4-metilimidazol, je karamel boja koja se nalazi u većini kola. Nedavne studije povezuju ga sa povećanim rizikom od razvoja raka. Pored toga, studija iz 2018. godine, objavljena u Journal of Epidemiology, pokazala je da muškarci ili žene koji piju gazirana pića imaju nižu stopu plodnosti od onih koji ih ne konzumiraju.

4. Boje za hranu

Iako je većina boja koje se koriste u prehrambenohj industriji odobrena od regulatornih tijela, neke boje ipak mogu sadržavati tvari koje izazivaju rak. Boje se dodaju hrani jer doprinose atraktivnijem izgledu. Hrana živih boja će se prodavati mnogo bolje od „dosadnog“ originala. Međutim, postoje i zdravije alternative. Namirnice poput soka od cvekle i hladno cijeđenih zelenih sokova pune su vitamina i imaju lijepu boju. Paprika i kurkuma su začini koji nemaju nadmoćan okus, ali mogu odlično obojiti vaša jela.

5. Slatki kokteli

Šećera i alkohola se svakako trebate kloniti, ali kombinirati ovo dvoje, pogotovo u starijoj dobi, predstavlja loš izbor. Ipak, poneki koktel s vremena na vrijeme, sve dok pijete umjereno, neće vas ubiti.