Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narednih godina u regionu se očekuju suše i obilne padavine

vrucina545

U Hrvatskoj će u narednim godinama biti sve više suša i obilnih padavina, upozoravaju stručnjaci.

Predavač na zagrebačkom Prirodno-matematičkom fakultetu Antun Marki upozorio je da će se u Hrvatskoj u narednih 50 godina učestalije pojavljivati sušna razdoblja, praćena snažnim nevremenom.

“Posljednja istraživanja pokazuju da je u ovim krajevima sve jači grad, dok su vrućine sve ekstremnije i već sada bi trebalo da se pripremimo za takve periode”, upozorio je Marki, a prenose hrvatski mediji.

Ivan Gutler iz Državnog hidrometereološkog zavoda naveo je da će temperatura rasti sve do kraja ovog vijeka.

Prema njegovim riječima, na području Hrvatske može se očekivati kontinuirani rast ljetne temperatur3 sve do kraja vijeka, pod uslovom da ne dođe do smanjenja emisije i koncentracija štetnih gasova.

“U slučaju da uspijemo smanjiti količinu emisije štetnih gasova, tada možemo staviti klimatske promjene pod kontrolu”, rekao je Gutler i dodao da će u skladu sa time biti sve više ekstremnih klimatskih događaja, poput suša i obilnih naglih padavina.

On je naveo da je iz podataka vidljivo da je rast temperature vazduha počeo 2010. godine, koja se smatra najtoplijom godinom u istoriji mjerenja temperature.

Tada je prosječna temperatura vazduha iznosila 12,2 stepeni Celzijusovih, a godinu kasnije bila je viša za čak 1,1 stepen.

Od tada je prosječna temperatura redovno bila iznad 13 stepeni Celzijusovih, a svoj vrhunac je dostigla 2014. godine, kada je iznosila 13,8 stepeni Celzijusovih.