Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Juan Carlos Ramirez Abadia

“Narko boss” se unakazio kako ga ne bi prepoznali

narko222

Tokom svjedočenja je nosio i rukavice od bijele vune, a kaže da je identitet prvi puta počeo brisati još devedesetih

Scenarij je gotovo kao u hitu “Face Off” iz 1997. godine kada John Travolta i Nicholas Cage (policajac i zločinac) hirurškim putem “zamijene” lica.

Ovdje je pak glavni protagonist saradnik Joaquina “El Chapo” Guzmana, kojem je počelo suđenje i koji je predan SAD-u.

Njegov diler i lider jednog dijela kartela Juan Carlos Ramirez Abadia nadimka “Chupeta” ili “lizalica” plastičnom se hirurgijom “unakazio” samo kako ga ne bi uspjeli prepoznati policajci koji ga traže, rekao je na svjedočenju prošle sedmice.

Ipak nije identičan postupak kao u filmu, ali Ramirez Abadia zaista više ne liči na sebe.

“Mijenjao sam čeljust, jagodice, oči, usta, uši i nos”, rekao je tokom suđenja El Chapu na federalnom sudu u Brooklynu.

No, rezultat je mnogo šokantniji nego što zvuči, a diler sada, piše The New York Post, liči na nekog gmaza s rastegnutom izbijeljenom kožom, ekstremno visokim jagodicama i ogrmonim usnama u koje, kaže jedan svjedok sa suda, ne možete prestati gledati.

Tokom svjedočenja je nosio i rukavice od bijele vune, a kaže da je identitet prvi puta počeo brisati još devedesetih.

Plaćao je kako bi se svaka fotografija, otisak prsta i dosje izbrisao. No nakon što je kasnih osamdesetih proveo neko vrijeme u zatvoru, pobjegao je u Brazil kako bi se zaista do kraja promijenio.

Skrivao se, piše The New York Post, u luksuznoj vili, a izlazio je samo radi plastične kirurgije te na noćne vožnje biciklom kako bi se dogovarao sa suradnicima i nastavio “voditi svoje carstvo”.

No niti novo lice nije moglo maskirati njegov pravi identitet, napokon je uhapšen 2007. kada mu je prepoznat glas na liniji koju su prisluškivali FBI-jevci.

Dok je još bio lord kokaina, Ramirez je, navodno, pomogao uvesti više od 400.000 kila kokaina u SAD i naredio smrt 150 ljudi, uključujući građana SAD-a.

Kako bi porota shvatila o kakvim je količinama riječ pokazano im je samo 10 kilograma kokaina što izgleda kao golema vreća pseće hrane.

Ramirez je kokain švercao preko Meksika, ponekada bacajući pakete iz svojih aviona gdje bi ih zaposlenici kartela odnosili u Los Angeles. Onda bi se droga raspačavala sve do New Yorka skrivena u traktorima, malim automobilima i privatnim avionima.
S El Chapom je krenuo raditi ranih devedesetih kada su se upoznali u Mexico Cityju. Guzman je htio puno veći “komad kolača” nego njegovi drugi dileri – 40 posto umjesto 37 – ali je obećao da će mu se ekstra novac isplatiti.

“Puno sam brži od ostalih. Isprobaj me. Ispostavilo se da je zaista tako”, kaže Ramirez.

Nakon prve akcije njegovi su piloti bili van sebe od oduševljenja. El Chapovi su ljudi stavili dodatno gorivo u avion, i brzo sve ispraznili, a tamo su bili i lokalni federalesi za zaštitu.

“Bili su nahranjeni, i jako sretni te su se htjeli vratiti”, kaže. Guzman je uspio prebaciti kokain preko granice u manje od sedam dana, dok je meksičkim krijumčarima trebalo skoro mjesec dana.

Ramirez je bio istinski impresioniran. “Prvi put da je neki meksički diler tako brzo prebacio moju robu”, rekao je na sudu.