Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NASA šalje helikopter na Mars (VIDEO)

nasa

NASA šalje helikopter na Mars u sklopu sljedeće misije istraživanja Crvene planete. Let helikoptera imena ”Mars” zakazan je za juli 2020. godine i demonstriraće održivost i potencijal lebdećeg vozila na Crvenoj planeti.

“NASA ima ponosnu istoriju. Ideja helikoptera na drugoj planeti je uzbudljiva. Helikopter ”Mars” uliva nam mnogo nade u našu nauku u budućnosti, za otkrivanje i istraživanje misija na Marsu” – rekao je administrator u NASA-i Jim Bridenstine.

Projekt helikoptera “Mars” započeo je u avgustu 2013. kao projekt razvoja tehnologije u NASA laboratoriji. Rezultat gotovo petogodišnjeg dizajniranja je vozilo teško tek 1,8 kilograma s trupom veličine loptice za softball.

S dvostrukim rotirajućim elisama, helikopter “Mars” imaće gotovo 3.000 okretaja u minutu što je oko deset puta više od brzine okretaja elisa helikoptera na Zemlji. Takođe, helikopter sadrži solarne ćelije za punjenje litijum-jonskih baterija i mehanizam grijanja kako bi bio topao tokom hladnih noći na Marsu.

“Prikladno je da su Sjedinjene Američke države prva nacija u istoriji koja će poslati helikopter na Mars. Ovo uzbudljivo i vizionarsko postignuće podstaknuće mladež širom SAD-a da postanu naučnici i inženjeri”, rekao je republikanski kongresmen John Culberson.