Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopšteno s Univerziteta

Nastavlja se testiranje Oxfordove vakcine nakon neobjašnjive bolesti kod ispitanika

vakcina-koronavirus

Testiranje koje je se obavlja istovremeno u Britaniji, Brazilu, Južnoafričkoj Republici i SAD stopirano je i naučnici kažu da to nije neuobičajeno, ali da da ga treba ozbiljno shvatiti

Testiranje Oxfordove vakcine protiv koronavirusa biće nastavljene širom Britanije, saopšteno je sa Univerziteta Oxford.

Saopštenje je uslijedilo poslije nekoliko dana pauze u testiranju zbog hitne istrage potencijalno opasnih posljedica vakcine nakon što se jedan volonter razbolio.

U saopštenju Univerziteta se navodi da je okončan nezavisni proces analize i da će u skladu sa preporukama britanskog regulatora MHRA /Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvenu brigu/ biti nastavljena klinička testiranja širom zemlje, piše list “Independent”.

Oko 18.000 volontera primilo je ovu vakcinu u okviru istraživanja. Kod jednog volontera su prošlog vikenda primijećeni neurološki simptomi povezani sa rijetkim spinalnim upalnim poremećajem koji je poznat kao transverzalni mijelitis.

Testiranje koje je se obavlja istovremeno u Britaniji, Brazilu, Južnoafričkoj Republici i SAD stopirano je i naučnici kažu da to nije neuobičajeno, ali da da ga treba ozbiljno shvatiti.

“Za mene to samo potvrđuje koliko je važno da se testiranje vakcine obavi ispravno, da su testiranja nadgledana od nezavisnih aktera, da je uključen regulator kome vjerujemo i koga podržavamo. Ovim je, takođe, istaknut značaj i ozbiljnost ovih pauza u istraživanju”, rekao je za BBC Jeremy Farrar, član nevladine organizacije “Sage” i direktor Wellcome Trusta.

Vakcina je napravljena od oslabljene verzije virusa obične prehlade koji pogađa šimpanze. On je genetski izmijenjen tako da je nemoguće da se razvije kod ljudi.