Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kina

Naučnici križali majmuna i svinju, životinja uginula nakon sedam dana

download

Umrli su u roku od sedam dana

Dva praščića s DNK-om majmuna rođena su u Kini nakon eksperimenta koji je stvorio razdor među naučnicima. Dvije su životinje ubrzo uginule.

Istraživači su se nadali da će ovaj eksperiment omogućiti uzgoj ljudskih organa unutar životinja radi transplantacije, no drugi su upozoravali na etičke implikacije takvog eksperimenta. Za stvaranje ovih praščića bilo je potrebno više od 4000 zametaka koji su u svojim srcima, jetri, slezeni, plućima i koži imali genetski materijal majmuna cynomolgus. Umrli su u roku od sedam dana, ali su se obojica činili normalnima kada su se prvi put rodili.

Douglas Munoz, neurolog s Queen's Universityja u Kingstonu u Kanadi, projekt je smatrao opasnim.

“Da ćemo početi manipulisati životnim funkcijama na ovaj način, a da u potpunosti ne znamo kako to isključiti ili zaustaviti ako nešto pođe po zlu, zaista me plaši”, rekao je.

Kina je u julu predložila stvaranje majmuna s mozgovima djelomično ljudskog porijekla s ciljem proučavanja bolesti poput Alzheimerove. Stručnjak za matične ćelije sa sveučilišta Yale Alejandro De Los Angeles rekao je da je prilagođavanje životinja kako bi se potaknule ljudske bolesti desetljećima bio sveti gral biomedicinskih istraživanja.

Rekao je, međutim, da je potreban “koordinirani pristup” kako bi se osiguralo da se takav projekt obavlja etički. Hibridni zametak ljudske svinje su naučnici u San Franciscu stvorili u januaru 2017, ali umro je 28 dana kasnije.

Nada se da bi istraživanje moglo ponuditi alternativu doniranju organa. U Velikoj Britaniji, prema NHS-u, umire oko tri osobe dnevno, a u Americi 12, jer se zamjenski organi ne mogu pronaći.