Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučnici objasnili zašto djeca ne vole povrće

44118512_m

Koliko ste puta pokušali nagovoriti dijete da pojede barem malo graška, mahuna ili nekog drugog povrća?

Kako bi otkrili zašto djeca ne vole povrće, psiholozi s američkog Univerziteta Yale proveli su istraživanje o tome kako se djeca ponašaju u blizini biljaka.

Promatrali su mališane kako se igraju i ponašaju kada se u njihovoj blizini nalaze različiti predmeti te su shvatili kako djeca ne uzimaju prirodne stvari kao što su biljke, već su im interesantnije plastične stvari.

Djeca su morala birati između dvije prirodne, dvije umjetne stvari i neka druga dva predmeta. Ono što je izazvalo pažnju naučnika jest to da su djeca oklijevala kada su trebala dotaknuti biljke.

Njihovo objašnjenje jest da se oni tako ponašaju od rođenja, odnosno da je to instinkt jer se boje eventualnih povreda ili trovanja biljkama i cvijećem.

Rezultati ovog istraživanja mogli bi puno toga objasniti mnogim roditeljima koji pokušavaju nagovoriti svoje mališane da jedu povrće, tvrde psiholozi.

Da bi uvjerili dijete da ipak jede povrće, psiholozi savjetuju da s djecom razgovaraju o tome kako je određena biljka zapravo sigurna i zdrava za jelo.

Također, naglasili su i to da se djeca ne boje uvijek biljaka, već da ih odbijaju dodirnuti kako bi izbjegla eventualne povrede.