Život i zdravlje

reakcija organizma

Naučnici objasnili zašto imamo knedlu u grlu kada smo tužni?

28/12/2020

Ubrzano disanje u tim situacijama utiče na mišić koji kontroliše otvaranje grla nazvan glotis (sredina grkljana), koji se širi kako bi dopustio više vazduha tokom pripreme za borbu ili bježanje

Kada nam je teško ili smo tužni, imamo osjećaj kao da nam je zastala “knedla u grlu”. Naučnici sa Univerziteta Tilburg, u
Holandiji, pokušali su da daju objašnjenje ovog osjećaja. Plač dolazi s pojačanim pulsom, malo znojenja, a ponekad i osjećajem knedle u grlu. Kuglica koja se pojavi mogla bi da bude povezana s tim kako naš organizam reaguje na stresne situacije.

Profesor Ad Vingerhoets, klinički psiholog sa spomenutog univerziteta, kaže za naučni časopis da, kada postanemo uplašeni ili imamo osjećaj tjeskobe, ulazimo u način ‘borbe ili bijega’. Ubrzano disanje u tim situacijama utiče na mišić koji kontroliše otvaranje grla nazvan glotis (sredina grkljana), koji se širi kako bi dopustio više vazduha tokom pripreme za borbu ili bježanje.

Širenje glotisa stvara poznati osjećaj knedle u grlu- gutanje uključuje zatvaranje glotisa i kada pokušavamo da progutamo radimo protiv mišića koji glotis otvaraju kao odgovor na plač. Također, postoji još jedno objašnjenje za ovaj osjećaj.

“Drugo objašnjenje stavlja veći naglasak na pokušaje izbjegavanja suza koje prati zaustavljanje disanja i time stezanje mišića u grlu. To takođe rezultira bitkom između ovih suprotstavljenih sila za istovremeno širenje i stezanje glotisa, što uzrokuje “stezanje” koje osjećamo u grlu”, kaže Vingerhoets.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.