Život i zdravlje

američki MIT

Naučnici osmislili zaštitnu masku koja grije, filtrira zrak i deaktivira koronavirus

24/10/2020

Naučnici s MIT-a vjeruju da bi takve maske najviše odgovarale medicinskom osoblju, ali i građanima koji se kreću u prostorima gdje je nemoguće održati socijalnu distancu

Otkako je započela pandemija koronavirusa, na tržištu su se pojavile različite zaštitne maske. Neke se oslanjaju na nekoliko slojeva filtracije, dok druge pomoć traže u tehnologiji.

Grupa naučnika s američkog MIT-a osmislila je zaštitnu masku koja, ne samo da štiti od koronavirusa, nego ga i deaktivira. Iako im još preostaje da naučni rad koji su napravili, prođe stručne recenzije, ono što navode čini se veoma obećavajuće.

Naime, njihova je ideja napraviti zaštitnu masku koja bi u sebi sadržavala zagrijanu bakrenu mrežu. Kako osoba diše, protok zraka kroz mrežu bio bi usporen te bi bakar i visoka temperatura mogli deaktivirati virus. Naučnici s MIT-a vjeruju da bi takve maske najviše odgovarale medicinskom osoblju, ali i građanima koji se kreću u prostorima gdje je nemoguće održati socijalnu distancu.

Ovo je potpuno novi koncept maske jer ne blokira virus. On zapravo propušta virus kroz masku, ali ga usporava i deaktivira, pojasnio je profesor hemijskog inženjerstva na MIT-u, Michael Strano.

Naime, izračunali su da je dovoljno zagrijati materijal odnosno zrak na oko 90 stepeni Celzijeva kako bi se uništilo viralne čestice. Kako bi to ostvarili dovoljno je pustiti električnu struju kroz 0,1 milimetar debelu bakrenu mrežu, za što je dovoljna mala 9-voltna baterija. Sistem može u nekoliko seknudi zagrijati zrak kako bi se dezinficirao te ga ohladiti kako bi se mogao sigurno udahnuti.

Maske koje trenutno nosimo dizajnirane su da zaustave prodor virusa. Nude zaštitu, ali nitko ne razmišlja o deaktivaciji virusa i sterilizaciji zraka. To me iznenađuje, dodaje Strano.

Kao glavnu prednost grijanih maski, Strano ističe činjenicu da ih se može koristiti bez dodatne dezinfekcije i višekratno. No, to znači i da bi takve maske bile skuplje od platnenih ili medicinskih maski, ali bi se dugoročno isplatile.

Zanimljivo, istraživanje je finansirao Office of Naval Research, istraživački odjel američke mornarice, pa bismo ovakve maske najprije mogli vidjeti na američkim vojnicima.

Komentari

Autor: zimo.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.