Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučnici otkrili da uzimanje kokaina ubrzano razgrađuje mozak

kokain

Eksperiment naučnika sa Medicinske škole univerziteta John Hopkins otkriva da uzimanje velike količine droge potiče autofagiju koja uzrokuje razgradnju stanica, a naučnici su do ovog otkrića došli nakon što su miševima dali velike doze kokaina, prenosi The Independent.

Doktor Solomon Snyder rekao je da autopsija napravljena na životinjama pokazuje kako su stanice njihovog mozga umrle zbog autofagije.

Iako je autofagija normalan proces, doktor Parsun Guha, koji je glavni voditelj istraživanja objavljenog u časopisu ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, objasnio je što se događa nakon što su stanice izložene visokim dozama kokaina.

“Stanice su poput porodica koje konstantno stvara smeće. Autofagija je domaćica koja iznosi smeće i to je obično dobra stvar. Kokain potiče domaćicu da izbacuje važne stvari, poput mitohondrija koji proizvode energiju za stanicu”, rekao je Guha.

Naučnicu su testirali eksperimentalni lijek po nazivu CGP3466B i otkrili način da zaštite stanice od autofagije koja nastaje uzimanjem kokaina. Iako je lijek klinički testiran kako bi liječio Parkinsonovu bolest i neuronska oboljenja, još uvijek nije poznato mogu li ljudi koristiti lijek kako bi spriječili štetu uzrokovanu uzimanjem kokaina.

Suautor istraživanja, doktor Maged Haaraz, rekao je kako postoje šanse da znanstvenici razviju nove ciljane terapije koje bi suzbile toksičnost kokaina.