Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučnici otkrili nakon koliko vremena ženama dosadi seks s partnerom

krevet seks

Najnovije istraživanje pokazalo je kako ženama dosadi seks s partnerom nakon samo godinu dana veze. Ženama koje su u dugim vezama nije važno nedostaje li akcije u krevetu, i to četiri puta više nego ženama koje su u kraćim vezama.

Isti zaključci ne odnose se na muškarce. Naučnici tvrde da su seksualni apetiti muškaraca u pravilu jednaki tokom cijele veze te se ne smanjuju paralelno s godinama, kao što je to slučaj kod žena.

Naučnici sa Sveučilišta Southampton okupili su čak 11.508 dobrovoljaca, od kojih 6.669 žena i 4.839 muškaraca, koji su sudjelovali u istraživanju što se bavilo ispitivanjem seksualne želje u heteroseksualnoj vezi.

“Nacionalno istraživanje seksualnog ponašanja i životnog stila” treće je te ujedno najveće istraživanje seksualnih navika u Velikoj Britaniji.

Ukupno 34 posto žena odgovorilo je da im nedostaje interesa za seks, a isti je odgovor dalo tek 15 posto muškaraca.

Istraživanje je također pokazalo da žene i muškarci imaju podjednaku vjeroVatnost da će zanemariti seks zbog prijašnjih negativnih iskustava prisilnog seksa u vezi.

Druge “ubice” strasti su najčešće loše psihičko i fizičko zdravlje te spolno prenosive infekcije.

Kod žena koje su imale tri ili više partnera u godinu dana primijećen je pad libida, kao i kod žena koje imaju djecu mlađu od pet godina.

“Seksualna želja kod žena povezana je s kvalitetom i dužinom veze te komunikacijom s partnerom”, izjavila je prof. Cynthia Graham, voditeljica britanskog istraživanja.

Istraživanje je također pokazalo kako seksualni apetiti ovise o životnoj dobi muškaraca i žena. Muškarci i žene u dobi između 18 i 29 godina trebali bi se seksati u prosjeku 112 puta na godinu, a oni od 30. do 39. godine 86 puta godišnje.

Muškarci i žene između 40. i 49. godine života seksaju se gotovo upola manje od 20-godišnjaka, tačnije 69 puta godišnje.

Upražnjavanje seksa barem jednom sedmično usporava proces starenja kod žena, čak i ako nedostaje uživanja u intimnosti, zaključci su jednog američkog istraživanja provedenog na Sveučilištu u Kaliforniji. Aktivnosti pod plahtama produžuju telomere kod žena, a riječ je o sitnim komadićima DNK koji utječu na dugovječnost i zdravlje.

Naučnici vjeruju kako seks može usporiti starenje kod žena zato što ublažava stres i jača imunološki sistem.