Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Naučnici otkrili novi planet na kojem je možda moguć život

16/11/2017

Novootkriveni planet kojemu su astronomi dali ime Ross 128b još je jedan od kandidata za traženje znakova života u svemiru i drugi je najbliži našem solarnom sustavu, izvijestio je Europski južni opservatorij (ESO).

Od Zemlje je udaljen 11 svjetlosnih godina, veličine je slične Zemljinoj i na njemu godina traje nešto kraće od 10 dana. Astronomi kažu da Ross 128b omogućuje dobre uvjete za život, prenose hrvatski mediji.

Uvjeti za život na novom bi planetu mogli biti puno bolji nego na drugim zvijezdama u našem susjedstvu. Ross 128 b vrlo je blizu svoje zvijezde zbog čega ima kratku orbitu, ali nije izložen visokim temperaturama jer je ta njegova zvijezda ohlađena, a ne emitira ni zračenje. To su dobre vijesti za sve koji tragaju za vanzemaljskim životom. Ross 128b oko svoje zvijezde se okreće 20 puta bliže nego Zemlja oko Sunca.

ESO upravo analizira rasute fotone svjetlosti koja potječe iz njegova smjera, nastojeći ustanoviti kakav je sastav Rossove atmosfere.

Planet je otkriven spektrografom HARPS, instaliranom na teleskopu ESO-a u Čileu, objavljeno je u časopisu Astronomy and Astrophysics. Unatoč tomu što se nalazi vrlo blizu svojoj zvijezdi Ross 128b dobiva samo 1,38 puta veće zračenje svoje zvijezde u odnosu na zemlju, izvijestio je ESO, dodajući kako se zbog toga procjenjuje da temperatura ondje varira između – 60 i 20 Celzijusa.

Jedna je strana planeta trajno okrenuta toplini zvijezde, a druga je u vječnome mraku. To je jedan od razloga zbog kojih astronomi nisu sigurni bi li takav planet bio nastanjiv.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.