Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

blizu obala Grenlanda

Naučnici otkrili otok koji bi mogao biti najsjevernija tačka na svijetu

Morten Rasch (1)

Otok koji još uvijek nema naziv, nalazi se oko 780 metara sjeverno od Oodaaqa, koji je jedna od najsjevernijih tačaka na svijetu

Naučnici iz Danske ističu kako su u blizini obala Grenlanda slučajno otkrili otok, koji bi mogao biti najsjevernije kopno na svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Naučnici Univerziteta u Kopenhagenu prvenstveno su mislili da su stigli na Oodaaq, otok kojeg je danski naučni tim otkrio 1978. godine, kako bi prikupili uzorke tokom ekspedicije u julu. Ipak, slučajno su se iskrcali na otok koji je sjevernije od njihovog cilja.

“Bili smo uvjereni da je otok na kojem se nalazimo Oodaaq, koji je do tada bio najsjeverniji otok na svijetu”, rekao je vođa tima Morten Rasch.

Dodao je kako kada su postavili fotografije otoka i koordinate na društvenim mrežama, javili su se američki “lovci na otoke“ tvrdeći kako to ne može biti tačno.

“Lovci na otoke“ su poznati avanturisti čiji je hobi potraga za nepoznatim otocima.

Otok koji još uvijek nema naziv, nalazi se oko 780 metara sjeverno od Oodaaqa, koji je jedna od najsjevernijih tačaka na svijetu. Otočić je navodno otkriven nakon što su se pomakle sante leda.

Naučnici su predložili da se otok zove Qeqertaq Avannarleq, što na grenlandskom znači najsjeverniji otok.

Otok se sastoji od manjih nakupina mulja i šljunka, odnosno materijala nataloženog na površini mora. Naučnici ne znaju koliko dugo će otok postojati.

“Niko ne zna koliko dugo će trajati. U principu, može nestati u prvoj novoj jakoj oluji”, kazao je Rasch.