Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučnici otkrili šta tačno čovjek osjeti u trenutku smrti

smrt

Daily Mail prenosi video Američkog udruženja hemičara (ACS) koje je objasnilo šta se tačno događa u našem mozgu netom prije nego što vas napadne pomahnitali ubica.

Tako slijedi da je gledanje kako likove u filmu naganjavaju Freddy Krueger, Michael Myers ili Jason za vas isto i kao da vi tu dramu proživljavate uživo – doduše samo manje intenzivno.

Prvo ćete iskusiti intenzivan strah, koji je vas priprema na reakciju ili na bijeg, a razvio se kroz evoluciju.

Kada vas obuzme strah, naći ćete se po pritiskom da morate reagirati te ćete se morati odlučiti hoćete li se boriti ili ćete pobjeći, a vaše adrenalne žlijezde počet će u vaše tijelo pumpati adrenalin.

Povećat će vam se puls, osjetila će vam se izoštriti te ćete u tom trenutku imati pristup velikim količinama energije, a sve kako biste se mogli suočiti s prijetnjama za vaše dobrostanje.

U određenim trenucima prijetnja može biti toliko jaka da se jednostavno ‘smrznete’. To se može interpretirati kao preopterećenje mozga ili kao evolucijski korak kako biste se svojom nepomičnošću sakrili od predatora.

Ako uspijete pobjeći od napadača, vjerojatno ćete početi vrištati.

‘Vrištanje doživljavamo u potpuno drugom dijelu mozga od jezika i govora. Za razliku od normalnog govora, vriskovi preko naših ušiju idu ravno u amigdalu, centar u mozgu za hitne slučajeve’, objašnjava se u videu. ‘Gotovo kao da onaj koji vrišti želi s vama komunicirati o hemijskom stanju svog mozga.’

U slučaju da vas napadač sustigne, sigurno ćete ubrzo osjetiti bol od neke vrste udarca ili uboda.

Kada ste ozlijeđeni, nociceptori u vašem tijelu šalju poruke u mozak. One se potom skupljaju u talamusu i pokušavaju reći mozgu da napravi što god je potrebno da se ozlijeda ne ponovi.

‘No, niste uspjeli i sada ležite mrtvi na podu’, kaže video. ‘Ako pretpostavimo da niste pretrpjeli velike ozlijede mozga, u tom ste trenutku klinički mrtvi.’

Vaš mozak i dalje radi, a prema nekim nedavnim studijama, vaš se mozak tada pripremi za zadnju aktivnost koja se može povezivati sa sviješću. ‘Neki ljudi vjeruju da je to objašnjenje iskustva neposredno pred smrt’, objašnjava se u videu.

Nakon toga nastupa i biološka smrt, a što slijedi poslije toga još se ne zna.