Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučnici otkrili zašto prvu noć na novom mjestu spavamo nemirno

nesanica

Prva vam je noć u novom krevetu i osjećate se iscrpljeno? Nikako da zaspete, vrtite se, pitate se koja je to čudna buka, ima li insekata?

Ne brinite, postoji naučno objašnjenje za takve nemirne noći, a stručnjaci taj fenomen zovu “efekt prve noći”. To je uobičajeni privremeni poremećaj spavanja poznat već 50 godina. A kako se tako često javlja, vrlo se malo do sada istraživao, kaže naučnik Masko Tamaki sa univerziteta Brown.

Studija je objavljena u četvrtak u časopisu Current Biology. Tamaki i njegovi saradnici bili su znatiželjni da vide mogu li objasniti šta se u mozgu zbiva i ima li to kakvog značaja.

Mjerena je usporena aktivnost mozga povezana sa dubokim spavanjem. Pokazalo se da prve noći u novoj okolini, lijeva hemisfera mozga manje spava. Ta regija je pokazala i povećanu budnost na povremene zvukove, kao što je zvuk budilice što nam inače omogućuje da se brže probudimo.

Tamaki kaže da neke ptice i druge životinje također imaju ovu vrstu zaštite. Kod ptica se pokazalo da je ovo hemisferično spavanje u vezi sa potencijalno opasnim situacijama. Njihov zaštitni alarmni sistem ostaje noću uključen ako spavaju na mjestima ili položajima koji su opasni.

I kod ljudi taj noćni sistem ostaje pripravan kada se spava na novom mjestu jer ne znamo da li je mjesto sigurno da bi obje hemisfere mozga mirno i duboko zaspale.