Naučnici potvrdili: Vitamin C efikasno oružje protiv karcinoma

limun555

Posljednje naučno istraživanje pokazalo je kako vitamin C ima specifično dejstvo na matične ćelije karcinoma i može dovesti do uništavanja kancerogenog tkiva.

Časopis “Oncotarget“ objavio je rezultate istraživanja koje su proveli naučnici sa Salford univerziteta u Manchesteru i došli do saznanja da vitamin C i do deset puta efikasnije djeluje u borbi protiv ćelija karcinoma od lijeka 2-DG koji je u testnoj primjeni.

Naučnici su testirali uticaj tri prirodne supstance (caffeic acid phenyl ester (CAPE), silibinin i ascorbic acid), tri eksperimentalna lijeka (actinonin, FK866 I 2-DG), i jedan klinični lijek (stiripentol) na razvoj ćelija i tkiva karcinoma.

Ovo je prvo naučno istraživanje koje je otkrilo da vitamin C (ascorbic acid) može biti korišten u uništavanju ćelija karcinoma.

“Analizirali smo efekat niza prirodnih supstanci na matične ćelije karcinoma, uključujući silibinin iz mliječnih namirnica i neke sastojne iz derivata pčelinjeg meda, ali daleko najbolje rezultate postiže vitamin C. To je jeftini, prirodni, neškodljivi i lako dostupni resurs koji bi mogaopostati važno oružje u borbi protiv opakih karcinoma“, kazao je Michael P. Lisanti.

Istraživanje je pokazalo i veliki potencijal eksperimentalnog lijeka FK866 i antibiotika actinonina.

Nobelovac Linus Pauling je ranije otkrio kako vitamin C može biti korišten u lijećenju karcinoma i njegova terapija tim vitaminom je za 25 posto smanjila smrtnost karcinoma dojke kod pacijentica u Japanu. Međutim, posljednje istraživanje britanskih stručnjaka je otkrilo konkretno da vitamin C sprječava energetske procese unutar ćelijske mitohondrije karcinoma.

“Ovo je još jedan dokaz da vitamin C i druge netoksične supstance mogu imati ulogu u borbi protiv karcinoma. Rezultati su obećavajući“, kazala je Gloria Bonuccelli, vođa istraživačkog tima sa Salford univerziteta.