Život i zdravlje

Radikalna promjena

Naučnici razvili brzi test za otkrivanje najstrašnije dijagnoze

04/12/2018

U razvojnoj je fazi i ne može da utvrdi precizno tip i lokaciju tumora

Naučnici su razvili univerzalni test za kancer koji može da detektuje oboljenje preko krvotoka pacijenta, piše britanski Guardian.

Riječ je o lako dostupnom testu (zamišljeno je da ne bude skup) koji potencijalno oboljenje otkriva kroz tečnost koja mijenja boje u prisustvu malignih ćelija koje se mogu nalaziti bilo gdje u tijelu, i to za manje od deset minuta.

Ovaj test je još u razvojnoj fazi, ali kako navodi Guardian, predstavlja radikalnu promjenu u pristupu otkrivanja raka koji bi proces utvrđivanja obolijevanja od raka mogao da načini jednostavnom procedurom za ljekare.

“Glavna prednost ove tehnike je što je jeftina i veoma laka za upotrebu, tako da bi se na klinikama vrlo lako usvojila u praksi”, rekla je Laura Karakosa, istraživač Kvinslend univerziteta.

Test ima nivo reakcije od 90 posto, što znači da otkriva 90 od 100 slučajeva kancera, sa 10 posto lažno pozitivnih.

Zamišljeno je da služi kao inicijalna provjera za rak, dok bi doktori u slučaju pozitivnih rezultata pristupili preciznijim ispitivanjima.

“Naša tehnika je alat koji doktore može da informiše da pacijent potencijalno ima rak, ali potrebne su podrobnije analize kako bi se identifikovala vrsta raka i faza u kojoj se nalazi”, rekla je ona.

Tim istraživača iz Kvinslenda je otkrio da se DNK sa kancerom i “normalni” DNK drugačije zadržavaju na metalnim površinama. To im je omogućilo da razviju test koji će razlikovati zdrave od ćelija kancera, čak i na osnovu malih uzoraka DNK koji se nađu u krvotoku.

Ovaj univerzalni test ne bi mogao da precizira ni lokaciju ni veličinu tumora, ali bi doktorima dao brzi odgovor na pitanje da li pacijent ima rak.

 

Komentari

Autor: B92

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.