Život i zdravlje

Izrael

Naučnici tvrde: Cijepljenje odraslih štiti i necijepljene oko njih, posebno djecu

06/04/2021

Proučavajući epidemiološku situaciju u 223 zajednice, naučnici su uočili da je s porastom broja cijepljenih odraslih osoba stopa zaraze među necijepljenima

Novi podaci iz Izraela, u kojemu je odmakla kampanja cijepljenja protiv koronavirusa cjepivom Pfizer/BioNTech, sugeriraju da vakcinacija odraslih štiti i necijepljene osobe koje žive u njihovoj blizini, a posebno djecu.

Oko trećine od 1.95 miliona korisnika sustava zdravstvene zaštite Maccabi Healthcare Services (MHS), svi stariji od 16 godina, primili su najmanje jednu dozu cjepiva do 30. januara.

Posebno zaštićena djeca

Proučavajući epidemiološku situaciju u 223 zajednice, naučnici su uočili da je s porastom broja cijepljenih odraslih osoba stopa zaraze među necijepljenim korisnicima sustava MHS-a u istim zajednicama padala – posebice među djecom.

MHS je drugi najveći izraelski sistem zdravstvene zaštite.

“Iako je uočena zaštita necijepljenih osoba, povezana s cijepljenjem odraslih, ohrabrujuća, potrebne su dodatne studije kako bi se utvrdilo hoće li to i kako pomoći izgledima za kolektivni imunitet i iskorjenjivanje bolesti”, napisali su znanstvenici u studiji objavljenoj u srijedu, na stranici medRxiv.

Studija nije prošla naučnu recenziju.

Komentari

Autor: Hina

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.