Naučnici stvorili traku za kosu koja poboljšava učenje za 40 posto?

mozak-foto-profimedia-1491083806-1146203

Ideja da bi mogli nositi trake za kosu koje će nas učiniti pametnijima, doista zvuči kao naučna fantastika. Ali izgleda da je stručnjacima uspjelo stvoriti uređaj koji povećava sposobnost učenja za 40 posto. Naučnicipredviđaju da će uređaj u širokoj upotrebi biti za pet do deset godina.

Traku za glavu, koja se opisuje kao neinvazivna direktna strujna stimulacija, napravili su naučnici sa Univerziteta McGill u Montrealu. Uređaj aplicira struju u područje mozga koje se zove prefrontalni korteks, izazivajući promjene u povezanosti između različitih regija mozga i tako povećava sposobnost učenja.

Dok su prijašnje studije tvrdile da se ovo događa zbog povećanog pucanja neurona, sada se zna da to nije tako. Moduliranje povezanosti između regija mozga odgovorno je za povećanje brzine učenja. Upravo prefrontalni korteks kontroliše puno izvršnih funkcija kao donošenje odluka, kontrolu kognitivnih funkcija i memoriju.

Majmunima koji su nosili trake na početku je trebalo 15 sekundi da izvrše zadatak, a kada su naučili gdje ih čeka nagrada, samo dvije sekunde. Bez ove stimulacijske trake za glavu, trebala su oko 22 pokušaja da bi znali gdje ih čeka nagrada, uz korištenje trake oko 12 pokušaja što ukazuje na povećanje sposobnosti učenja za 40 posto.