Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučnici zabilježili vizuelnu komunikaciju između dva mozga

mozak

Američki naučnici uspjeli su preko interneta ostvariti vizuelnu komunikaciju između dva ljudska mozga.

Naime, naučnici Univerziteta Washington i Instituta za istraživanje mozga uspjeli su zabilježiti komunikaciju dva ljudska mozga koji su postavljali pitanja i odgovarali i na taj način slali jedan drugom signale.

Istraživanje je predvodio dr. Andrea Stocco koji je istakako kako je ovo najopsežniji komunikacijski eksperiment koji je uspio ostvariti komunikaciju i dati ovakve rezultate.

Eksperiment se obavio u dva laboratorija koja su udaljena dva kilometra jedan od drugog, a učestvovalo je deset dobrovoljaca koji su bili ravnomjerno raspoređeni u pet grupa.

Ispitanici su trebali odgovoriti i postaviti više od 20 pitanja. Eksperiment je bio podijeljen u faze, u kojima su ispitanici trebali postaviti lagana pitanja o tome gdje se određeni objekt nalazi, a druga strana je trebala odgovoriti na to.

Kada bi se jednom ispitaniku pokazala fotografija na ekranu računara, njegov partner bi trebao odgovoriti na pitanja vezana za fotografiju. Nakon toga je ispitanik koji je vidio fotografiju nakon što bi pogledao u jedno od dva svjetla, “kazao” da li je odgovor njegovog partnera bio tačan ili ne. Stručnjaci su saopćili kako je 72 posto ispitanika uspješno ostvarilo komunikaciju.

“Ispitanici su uspjeli ostvariti kontakt slanjem signala i odgovaranjem na pitanja vezana za ono što su vidjeli. Ovo je bilo nešto do sad neviđeno”, kazao je jedan od istraživača Chantel Prat.

Istraživanje je objavljeno u naučnom listu ‘Plos One’.